Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Jotunheimen torsdag 02.05.2019

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:
Kaldere vær gir generelt stabile forhold, Vær oppmerksom på fersk fokksnø. Det finnes vedvarende svake lag høyt til fjells i nordlig sektor.

Skredfarevurdering

Temperaturen faller og det blir stort stort sett kuldegrader over tregrensen. Temperaturfallet ventes å stabilisere snødekket ytterligere. I nordvestlige deler av regionen ventes en del snøbyger og nordvestlig til dels kuling. Det vil dannes noen fokksnøflak i leheng mot sektor øst til sør, og det vil kunne være mulig for f.eks. en skiløper å utløse små flakskred her. Ved tilfrysing av snødekket ventes faren for skred på kantkornlag nede i snødekket å avta.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 2. mai 2019

Snøen er fuktig i overflaten og har stedvis høyt vanninnhold i alle himmelretninger i lavere områder, noe tørrere i høyfjellet. I sørvendt terreng er snøen delvis råtten. Snømengden har minket betydelig den siste uka, og hellinger som får mye sol har generelt lite sammenhengende snø. Mot nordvest er det mye avblåst og smeltet til barmark. Mot nord til øst, spesielt høyt til fjells er det mer snø og sammenhengende snødekke. Forsenkninger har flere steder synlig vann.

Det antas at det fremdeles finnes vedvarende svakt lag av kantkorn under skare høyt til fjells i nordlig sektor. Kaldere vær og tilysing nedover i snødekket vil styrke overliggende snødekke. Tilstanden og utbredelsen av svakt lag i høyden er forbundet med usikkerhet, men er stedvis bekreftet over ca. 1400-1500 moh relativt nylig.

Bortsett fra på de aller høyeste toppene har det ikke vært minusgrader i regionen på en del dager, men onsdag har temperaturen falt til rundt 0 grader ned til 1400-1500 moh, enda lavere onsdag kveld.

Fjellvær

Onsdag 1. mai 2019

1 mm i døgnet, opp mot 6 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra vest, endring til liten kuling fra nordvest om ettermiddagen. -5 °C til -1 °C på 1800 moh. Delvis skyet. Nedbør fra sent om ettermiddagen. Mest nedbør lengst i nordvest.

Torsdag 2. mai 2019

3-7 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra nordvest. -12 °C til -6 °C på 1800 moh. Delvis skyet. Perioder med nordvest liten kuling i utsatte områder.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS