Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Jotunheimen lørdag 11.04.2020

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i områder med fersk fokksnø. Det finnes områder med vedvarende svake lag i høyfjellet.

Skredfarevurdering

Fokksnøflakene fra onsdag og første del av torsdag antas nå å stort sett ha stabilisert seg, men økende nedbør utover ettermiddagen og kvelden kan gi oppbygning av ferske og ustabile fokksnøflak - nå hovedsaklig i nordvendte heng.

Der finnes et vedvarende svakt lag av kantkorn høyt til fjells, men dette er stort sett vanskelig å påvirke. Skred som går til brudd i dette kan imidlertid bli store.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 10. april 2020

Snøoverflaten er preget av litt nysnø og kraftig vind som har skapt fokksnø, hovedsaklig i østvendt terreng. Der er det også stedvis store skavler. Utsatt terreng mot vest er avblåst ned til skare eller hard snø. Snødekket har tidligere i uka vært fuktet og stedvis vått opp til ca. 1100 moh. Det er noe nysnø tilgjengelig for transport. Det er generelt mye snø i fjellet.

Fra 1200 moh og opp er det, senest torsdag ettermiddag, observert kantkorn i forbindelse med skarelag fra mildvær 25.mars. Mildvær har trolig ødelagt dette kantkornlaget under 1100-1200 moh. Det finnes også kantkornlag i forbindelse med dypere skarelag, og begerkrystaller i bunnen av snødekket.

Torsdag ettermiddag ble det observert et str. 1 tørt flakskred langs veien mellom Tyin og Årdal. Onsdag morgen ble det observert et str. 1 vått løssnøskred på 750 moh på veien opp til Turtagrø.

Fredag morgen er det rolige vindforhold i fjellet, og temperaturene varierer fra tre til ti minusgrader. Det har stedvis kommet et par cm nysnø i vestlige deler av regionen siste døgn. Sør i regionen meldes det fredag ettermiddag om rimdannelse på toppen av snødekket.

Fjellvær

Fredag 10. april 2020

Oppholdsvær. Frisk bris fra nordvest. -12 °C til -6 °C på 1800 moh. Delvis skyet.

Lørdag 11. april 2020

2-6 mm nedbør i døgnet. Bris fra sør, endring til frisk bris fra sør om formiddagen. -8 °C til -3 °C på 1800 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS