Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Jotunheimen tirsdag 08.12.2020

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Krevende skredforhold! Et nedsnødd svakt lag kan utløses av skiløper. Fjernutløsning er sannsynlig. Ferdsel i skredterreng frarådes.

Skredfarevurdering

Mer nedbør med kraftig vind opprettholder den krevende skredsituasjonen. Ytterligere mengder vindtransportert snø vil legge seg over en snøpakke som inneholder et aktivt svakt lag av kantkornet snø. En enkelt skiløper vil svært enkelt kunne utløse snøskred og fjernutløsning er sannsynlig.
Kantkornet snø har stor utbredelse i regionen. Hold tilstrekkelig avstand til alt skredterreng, også utløpssoner. Drønnelyder og sprekker i snødekket er tydelige faretegn som må tas på alvor.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 7. desember 2020

Natt til mandag kom det ca. 5 cm nysnø i regionen. Siden torsdag i forrige uke har det kommet 30 - 50 cm snø som nå ligger tilgjengelig for vindtransport. Nysnømengden varierer innad i regionen. Underliggende snøpakke består av finkorna snø, aktivt kantkornlag og smelteformer mot bakken. Under tregrensa er det lite snø og flere steder i høyfjellet er det mye terreng og steiner som er synlig.

På lørdag og søndag er det bekreftet et aktivt lag av kantkornet snø i snødekket. Dette gjelder for hele regionen.
Før snøfallet torsdag ble det observert rimdanning på snøoverflaten. Det er grunn til å tro at det enkelte steder finnes nedsnødd overflaterim.

I vestvendte fjellsider ved østenden av Bygdin løsnet det lørdag ettermiddag flere skred på svakt lag av kantkornet snø. Skredene ble mest trolig fjernutløst.

Mandag formiddag er det oppholdsvær, -4 grader, 8 m/s fra sørøst på Valdresflye (1390 moh).

Fjellvær

Mandag 7. desember 2020

4 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra øst. -7 °C til -3 °C på 1800 moh. Skyet.

Tirsdag 8. desember 2020

4 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra øst, endring til bris fra øst om formiddagen. -8 °C til -4 °C på 1800 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS