Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Jotunheimen torsdag 04.02.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med fokksnø. Denne kan ha lagt seg over rim og kantkorn. Fjernutløsning av skred er mulig!

Skredfarevurdering

I områder med løs snø tilgjengelig for transport vil vind kunne legge opp ustabile nysnøflak når vinden tar seg opp. Det er observert både overflaterim og kantkorn nær overflaten de siste dagene og nysnøflak som legger seg oppå dette vil være svært ustabile.

Vær fremdeles forsiktig i områder der fokksnøflak fra helga ligger oppå svakt lag av kantkorn, det er lett for en enkelt skiløper å løse ut skred på dette laget.

Det er lokalt ustabile forhold da det kan finnes svake lag av nedføyka overflaterim eller kantkorn, og problemet kan nå være i flere himmelretninger grunnet skiftende vindretning de siste dagene.

Kantkornlag dypere i det gamle snødekket kan påvirkes der overliggende flak er tynne eller myke. Det skal generelt mye til, men til gjengjeld kan skred bli store.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø over skarelag

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 3. februar 2021

Snøoverflaten i høyfjellet har varierende fasthet og hardheten øker med høyden. Snøen er stortsett jevnt fordelt, men det ligger mest fokksnø i østlige leheng. Det er mye overflaterim i terrenget. Opp gjennom skoggrensa er snøoverflata preget av ubunden snø.

Rim og kantkorn i overflaten kan ha føyket ned i helgen.

Observasjon fra Vang onsdag viser kantkornlag over skare, men utbredelse for regionen som helhet er noe usikkert.

Det er vedvarende svake lag med kantkorn og beger ved bakken også i den eldre snøpakken. Observasjoner tyder på at det skal mer til for å påvirke svake lag dypt i snødekket.

Mandag ble det registrert ett str 1 skred i et bratt østvendt heng ved Vang.

Det er flere observasjoner av drønn, bla ved Vang onsdag. Lørdag ble det observert skytende sprekker i fokksnøen ved Tyin.

Observasjoner i forbindelse med kunstig utløsning av skred ved Tyin tyder på at skred går til brudd i svakt lag av kantkorn.

Fjellvær

Onsdag 3. februar 2021

Oppholdsvær. Bris fra øst. -21 °C til -16 °C på 1800 moh. Klarvær.

Torsdag 4. februar 2021

Oppholdsvær. Bris fra øst, endring til frisk bris fra øst om ettermiddagen. -22 °C til -18 °C på 1800 moh. Delvis skyet. Mest vind i vestlige områder.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS