Snøskredvarsel for region Jotunheimen fredag 12.02.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Vær varsom i bratt terreng der vedvarende svakt lag har føyket ned. Drønn og skytende sprekker i snødekket er tydelige tegn på ustabilitet.

Skredfarevurdering

I enkelte områder har vind dannet fokksnøflak som har lagt seg over et vedvarende svakt lag av kantkorn og stedvis rim. Flak som ligger på rim eller kantkorn stabiliseres svært sakte. Det skal mer til for å løse ut skred i kantkorn dypere i snødekket og begerkrystaller mot bakken. De svake lagene er lettest å påvirke der snødekket er tynt og/eller mykt. Skred som løsner her kan bli store. Fjernutløsning av skred er mulig.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Snødekkehistorikk

Snøoverflaten i høyden har varierende hardhet. Hardt snødekke der vinden har tatt og løs snø i terreng skjermet for vind. Snøen er stort sett jevnt fordelt, men det ligger mest fokksnø i østlige leheng. I skogen er det mye løs snø.

Kantkorn og rim i overflaten har mange steder føyka ned lørdag 30. januar. Men det finnes også ferskere flak. Stedvis er kantkorn over skare fra 9.januar intakt. Observasjoner tyder på at egenskapene til dette laget varierer, men at det generelt har blitt mindre aktivt. Det skal mye til for å påvirke kantkorn og begerkrystaller dypere i snødekket og mot bakken.

Det er observert drønn i snødekket flere steder de siste dagene.

Fjellvær, 11.02.2021

Oppholdsvær. Bris fra nordøst. -24 °C til -16 °C på 1800 moh. Klarvær. Store lokale variasjoner i vindstyrke

Fjellvær, 12.02.2021

Oppholdsvær. Stille/svak vind fra øst. -20 °C til -13 °C på 1800 moh. Klarvær.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS