Snøskredvarsel for region Jotunheimen torsdag 06.05.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Vær forsiktig i lesider og forsenkninger der fokksnø kan ha lagt seg på overflaterim eller kantkorn. Det finnes også vedvarende svakt lag dypere i snødekket.

Skredfarevurdering

Det kan være lett for en skiløper å løse ut middels store skred i leheng, spesielt der fokksnøflakene legger seg over rim og kantkorn. Det finnes vedvarende svake lag lengre ned i snødekket som noen steder kan være mulig å påvirke. Sannsynligheten for å løse ut skred er liten siden lagene stort sett ligger under hard snø. Skredene kan til gjengjeld bli store dersom de løsner. Dersom solen kommer frem er det fare for våte løssnøskred i solvendte heng.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Snødekkehistorikk

Det har kommet noen cm nysnø. Ellers består snøoverflaten stort sett av fokksnø av varierende hardhet, de fleste steder hard og bærende. I vindskjermede formasjoner er det mulig å finne myk tørr snø. I lavere høydenivå og i bratte solsider er det skare i snøoverflaten.

Det finnes vedvarende svakt lag av kantkorn rundt skarelag høyt i snødekket. Snøen over er hard og laget er stort sett vanskelig å påvirke. Det finnes også eldre vedvarende svake lag av kantkorn dypere i snødekket. Kaldt vær betyr forhold for at kantkornlag utvikler seg videre, særlig i skyggesidene.

Stedvis har det vokst rim og kantkorn i overflaten i nordvendte sider og skyggesider den siste tiden. Onsdag morgen er det minus 10 grader og liten kuling fra sørøst på Juvasshøe (1894 moh.).

Fjellvær, 05.05.2021

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra øst, endring til frisk bris fra øst om ettermiddagen. -10 °C til -4 °C på 1800 moh. Skyet.

Fjellvær, 06.05.2021

Oppholdsvær. Bris fra øst. -18 °C til -5 °C på 1800 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS