Snøskredvarsel for region Jotunheimen fredag 07.05.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Nedsnødd vedvarende svakt lag høyt i snødekket gjør at det er svært lett å løse ut skred. Unngå ferdsel i skredterreng.

Skredfarevurdering

Det er svært lett å løse ut middels store skred der ferske fokksnøflak ligger på rim eller kantkorn. Det svake laget viser god forplantningsevne. Der det har kommet mest snø kan enkelte skred bli store. Fjernutløsning er mulig, så hold god avstand til både løsneområder og utløpsområder. Lengre ned i snødekket finne det vedvarende svake lag som enkelte steder kan være mulig å påvirke. Sannsynligheten for å løse ut skred er liten siden lagene stort sett ligger under hard snø. Skredene kan til gjengjeld bli store dersom de løsner. Vær oppmerksom på at skred i ferskere fokksnøflak kan påvirke og utløse skred i eldre, dypere vedvarende svake lag. Der snøoverflaten mykes opp utover dagen, pga. høyere temperaturer eller gløtt av sol, kan det løsne enkelte våte løssnøskred.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Snødekkehistorikk

Snøoverflaten består av mykere fokksnøflak i leheng mot nord og vest. Disse ligger mange steder på et svakt lag av rim, dannet på overflaten av eldre, hard snøoverflate. Noen steder er snøen ubunden. Ellers består snøoverflaten av hard fokksnø eller skare. I lavere høydenivå og i bratte solsider smelter skaren utover dagen.

Det finnes vedvarende svakt lag av kantkorn rundt skarelag høyt i snødekket, og eldre lag dypere i snødekket. Snøen over er hard og lagene er stort sett vanskelig å påvirke. Kaldt vær betyr forhold for at kantkornlag utvikler seg videre, særlig i skyggesidene.

Før siste snøfall var det observert rim og kantkorn i snøoverflaten i nordvendt terreng og skyggesider. Observasjoner tyder på at overflaterim under siste fokksnøen er svært potent, og ligger på hardt underlag. Torsdag rapporteres det om mange drønn i snøen flere steder i regionen. Det har kommet 6 cm nysnø siste døgn på Valdresflye. Klart og kaldt vær gir gunstige forhold for ny utvikling av overflaterim.

Fjellvær, 06.05.2021

Oppholdsvær. Bris fra øst. -18 °C til -5 °C på 1800 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 07.05.2021

Oppholdsvær. Bris fra nord. -18 °C til -4 °C på 1800 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS