Snøskredvarsel for region Jotunheimen mandag 10.05.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Regn og mildvær øker faren for naturlig utløste skred. Dype vedvarende svake lag kan bli aktive. Skred kan bli store. Hold avstand til skavler og glidesprekker.

Skredfarevurdering

Høye temperaturer og regn omtrent til fjelltopphøyde vil svekke snødekket og øker faren for naturlig utløste skred ytterligere. Vedvarende svake lag fra tidligere i vinter kan bli aktive og gi større våte flakskred. Det er stor usikkerhet knyttet til hvor ustabile disse gamle lagene er, men sannsynligvis vil problemet være størst i heng mot nord som er lite påvirket av sola tidligere. Våte løssnøskred er mest aktuelt der nedbøren kom som snø søndag. Faren for glideskred og skavelbrudd øker og gjør det krevende å ferdes i høyfjellet med mange ulike problemer å ta hensyn til.

Skredproblem

Våt snø (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Våt snø (løssnøskred)

i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Snødekkehistorikk

Søndagens snøfall og kraftig vind fra SØ har gitt nye fokksnøflak av varierende hardhet og tykkelse mot nord og vest. Flere steder i høyfjellet kan disse ha lagt seg over rim og kantkorn på gammel snøoverflate, eller over tidligere ustabile fokksnøflak. Noen steder er snøen ubunden. Ellers veksler snøoverflaten mellom eldre hard fokksnø i fjellet, skare og noe løs nysnø som vil bli våt og fuktig utover dagen som følge av varmere vær. I lavlandet er snøen våt og råtten.

Det er lag av kantkorn og rim høyt i snødekket som dominerer. Det finnes også vedvarende svakt lag av kantkorn rundt skarelag høyt i snødekket, og eldre lag av begerkrystaller ved bakken. Varme og regn ventes å gjøre disse lagene mer aktive igjen.

Lørdag er det observert ett lite vått flakskred ved Tyin.

De siste dagene har det vært rapportert om mange drønn i snøen flere steder i regionen. Fredag rapporteres det om rim på hardt underlag øst i regionen.

Fjellvær, 09.05.2021

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra sørøst, endring til bris fra sørøst om kvelden. -13 °C til -3 °C på 1800 moh. Skyet. Mest nedbør i sørøst

Fjellvær, 10.05.2021

8-10 mm nedbør i døgnet. Bris fra sørøst, endring til frisk bris fra sørøst om kvelden. -4 °C til 2 °C på 1800 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS