Snøskredvarsel for region Jotunheimen tirsdag 11.05.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Varme opprettholder faren for naturlig utløste skred. Dype vedvarende svake lag kan bli aktive. Skred kan bli store. Hold avstand til skavler og glidesprekker.

Skredfarevurdering

Fortsatt plussgrader omtrent til fjelltopphøyde vil opprettholde faren for naturlig utløste skred etter hvert som varmen påvirker dypere i snødekket. Vedvarende svake lag fra tidligere i vinter kan igjen aktiveres og gi større våte flakskred. Det er stor usikkerhet knyttet til hvor ustabile disse gamle lagene er, men sannsynligvis vil problemet være størst i heng mot nord som er lite påvirket av sol og varme tidligere. Våte løssnøskred er mest aktuelt der nedbøren kom som snø søndag og mandag. Faren for glideskred og skavelbrudd øker og gjør det krevende å ferdes i høyfjellet med mange ulike problemer å ta hensyn til.

Skredproblem

Våt snø (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Snødekkehistorikk

Siste dagers nedbør og vind preger snøoverflaten. I høyfjellet har det blitt dannet ferske fokksnøflak over rim og kantkorn i gammel snøoverflate. Noen steder er snøen ubunden. Ellers veksler snøoverflaten mellom eldre hard fokksnø i fjellet, skare og noe løs nysnø som gradvis vil bli våt og fuktig som følge av varmere vær. I lavlandet er snøen våt og råtten.

Det er lag av kantkorn og rim høyt i snødekket som fortsatt er av størst bekymring. Det finnes også vedvarende svakt lag av kantkorn rundt skarelag høyt i snødekket, og eldre lag av begerkrystaller ved bakken. Varme og regn ventes å gjøre disse lagene mer aktive igjen.

Lørdag er det observert ett lite vått flakskred ved Tyin.

De siste dagene har det vært rapportert om mange drønn i snøen flere steder i regionen.

Fjellvær, 10.05.2021

8-10 mm nedbør i døgnet. Bris fra sørøst, endring til frisk bris fra sørøst om kvelden. -4 °C til 2 °C på 1800 moh. Skyet.

Fjellvær, 11.05.2021

Ingen nedbør av betydning. Liten kuling fra sør, endring til bris fra sør om ettermiddagen. -3 °C til 3 °C på 1800 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS