Snøskredvarsel for region Jotunheimen mandag 17.05.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Utfordrende forhold pga. av ulike skredproblem. Unngå utløpsområder for våte flakskred i lavlandet og vær varsom i områder med nysnøflak i høyfjellet.

Skredfarevurdering

Over mildværsgrensen kan det finnes lommer med myke nysnøflak, men gunstige temperaturer gjør nok at disse stabiliseres relativt raskt. Under mildværsgrensen er det fortsatt våte skred som utgjør skredproblemet. Mange steder har nok snødekket tilpasset seg varmen, men fortsatt kan det gå våte løssnøskred. Vær oppmerksom på glideskred og skavlbrudd. Generelt finnes det vedvarende svake lag nede i snødekket. Der snødekket er påvirket av varme, kan dette laget svekkes av smeltevann og gi våte flakskred. Disse kan løsne naturlig og har mulighet til å bli store. Høyt til fjells vil nattefrost dempe snøsmeltingen, men fortsatt kan svake lag med kantkorn være ustabile. Merk at en skikjører uansett kan påvirke vedvarende svake lag der snødekket er tynt.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nysnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Snødekkehistorikk

Snøoverflaten er påvirket av varme og snøsmelting høyt til fjells de siste dagene. I skyggesider under ca 1400-1600 moh er fokksnøflakene fra tidligere blitt fuktige. I solvendt terreng og lavere høyder vil snøen være våtere og mer smelteomvandlet. Vær oppmerksom på at snødekket i høyfjellet fortsatt er vinterlig og lagdelt. Store variasjoner i snødybden på korte avstander. Observasjon ved Krossbu sier forskjell i snødybde på over 2 m på 100 m i terrenget.

Nede i snødekket og i skyggesider på de høyeste toppene, ligger eldre vedvarende svake lag av kantkorn rundt skarelag og begerkrystaller ved bakken. Disse kan bli aktive der den bærende overflaten er våt. Dybden på lagene og eventuelle overliggende skarelag kan gi ustabilitet til varierende tidspunkt. På de høyeste toppene er de svake lagene mindre påvirket av varme og det kan være mulig for en skikjører å påvirke dette der snødekket er tynt.

Siste dagene er det meldt om mange våte str 2 løssnø- og flakskred flere steder i sentrale Jotunheimen.

Fjellvær, 16.05.2021

3-7 mm nedbør i døgnet. Bris fra sørøst. -3 °C til 2 °C på 1800 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 17.05.2021

4-6 mm nedbør i døgnet. Bris fra øst. -6 °C til 2 °C på 1800 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS