Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Jotunheimen torsdag 17.02.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det finnes vedvarende svake lag i snødekket. Vær spesielt forsiktig i områder med fersk fokksnø.

Skredfarevurdering

Det fortsetter med nokså rolig vær og det ventes liten endring i skredfaren. Stort sett forventes fokksnøflak å være vanskelig å påvirke nå, men på enkelte steder kan det være lett å løse ut flak.

Stedvis finnes det vedvarende svake lag i snødekket som gjør vurdering av stabilitet i snødekket krevende. Store skred kan enkelte steder være lett å løse ut, typisk der snødekket er tynnere og gjerne mykt.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 16. februar 2022

Snøoverflaten består i hovedsak av tørr fokksnø med varierende fasthet. De siste dagene har det vært varierende vindretning som har gitt fokksnøflak i flere himmelretninger. Men sesongen er preget av mye vind fra vestlig retning som har ført til ujevn snøfordeling med avblåst i vestvendt terreng og mye snø i øst- og sørvendte leområder. Generelt er det fortsatt mindre snø enn normalt i regionen, bortsett fra høyfjellet i vestlige områder.

Snødekket er komplekst med nedføyket rim, og kantkorn i utvikling, i tillegg til kantkorn ved bakken. Sistnevnte er vanskeligere å påvirke.

Tirsdag ble det meldt om skytende sprekker og ustabile flak i den ferske fokksnøen.
Det ble observert nedføyka overflaterim på mykt underlag i uke 6 i Lom og Skjåk på ca. 1200 moh. Det er usikkert om dette er et problem nå.

Fjellvær

Onsdag 16. februar 2022

2-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 300 moh om ettermiddagen. Bris fra sørøst. -14 °C til -8 °C på 1800 moh. Skyet.

Torsdag 17. februar 2022

3-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 300 moh om ettermiddagen. Bris fra sørøst, endring til bris fra vest om ettermiddagen. -18 °C til -8 °C på 1800 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS