Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Jotunheimen mandag 28.03.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Vær oppmerksom og forsiktig i leområder med fersk fokksnø. Størst skredfare i vestlige deler av regionen.

Skredfarevurdering

Det blir kaldere og faren for våte skred avtar. Noe nedbør med kraftig vind fra nordvest vil føre til ferske flak i leområder som skiløpere enkelt vil kunne løse ut. Skredfaren vil være størst lengst vest i regionen der det er ventet mest snø.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 27. mars 2022

Varme og regn tidligere i forrige uke har påvirket snøoverflaten opp til ca. 1500 moh. Gjenfrysing har ført til et hardt og stabilt snødekke under mildværsgrensa. I høyfjellet, over ca. 1700 moh, finnes tørr vindtransportert snø i øst- og nordvendt terreng. Vindutsatte formasjoner og vestlig sektor har mye avblåst.
Snøfordelinga er ujevn og varierer innad i regionen. Mest snø i østvendte leformasjoner og økende snømengde vestover i regionen.

Tidligere observerte svake lag i nærheten av overflaten under ca. 1500 moh er sannsynligvis nøytralisert av mildvær eller ligger nå under hard skare. Dypere i snødekket og høyere til fjells finnes det svake lag av kantkorn, men disse ligger i hovedsak under harde fokksnøflak eller skare. Vær oppmerksom på kantkornlag i snødekket selv om de ikke vurderes som skredproblem per dags dato.

Fjellvær

Søndag 27. mars 2022

3-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 1000 moh. Liten storm fra vest. -6 °C til 0 °C på 1800 moh. Delvis skyet.

Mandag 28. mars 2022

8 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Sterk kuling fra nordvest, endring til liten kuling fra nordvest om kvelden. -12 °C til -4 °C på 1800 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS