Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Jotunheimen tirsdag 05.04.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Ferske fokksnøflak ventes å være hovedproblem. Gjelder først og fremst vest i regionen. Vær også obs på kantkorn nede i snødekket enkelte steder.

Skredfarevurdering

Noe nordvest vind kan danne noen ferske fokksnøflak i hellinger mot øst og sør.
Vær obs på at skredfaren øker dersom det finnes kantkorn i overflaten som har snødd/føyket ned.
Det finnes også svake lag av kantkorn nedover i snøpakka og begerkrystaller ved bakken. Men lagene ligger under hard skare og er bare mulig å påvirke der snødekket er tynt.
I solvendte hellinger kan det gå noen mindre, naturlig utløste skred utover dagen.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 4. april 2022

Siste døgn har det kommet noe nysnø med litt vind. Under nysnøen er det grunnleggende snødekket hardt og stabilt. I selve høyfjellet, over ca. 1700 moh, finnes tørr vindtransportert snø i øst- og nordvendt terreng, noen steder løs og fin snø. Vindutsatte formasjoner og vestlig sektor er mye avblåst. Snøfordelinga varierer innad i regionen. Det er mest snø i østvendte leformasjoner. Generelt lite snø øst i regionen.

I kaldt vær forrige uke har det sannsynligvis utviklet seg noe kantkorn i gammel snø i øvre deler av snøpakka. Dette utgjør foreløpig ikke noe skredproblem, men det kan bli det ved videre utvikling og evt. stort påfyll av fokksnø. Det finnes også kantkorn og/eller begerkrystaller ved bakken mange steder, men dette er svært vanskelig å påvirke.

I kaldt vær og sol forrige uke har det sannsynligvis dannet seg noe kantkorn på eller nær overflaten. Utbredelsen er imidlertid usikker, og det er ikke gjort noen gode observasjoner som kan bekrefte omfanget.

Fjellvær

Mandag 4. april 2022

4-8 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 200 moh om ettermiddagen. Bris fra nordøst, endring til frisk bris fra nordvest om kvelden. -13 °C til -8 °C på 1800 moh. Skyet. Nordøst av og til frisk bris. Om kvelden nord til nordvest frisk bris.

Tirsdag 5. april 2022

2 mm i døgnet, opp mot 7 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 300 moh om ettermiddagen. Frisk bris fra nordvest, endring til liten kuling fra nordvest om ettermiddagen. -17 °C til -10 °C på 1800 moh. Delvis skyet. Mest nedbør lengst i nordvest. Fra utpå dagen nordvest stiv kuling utstatte steder.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS