Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Jotunheimen tirsdag 12.04.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Krevende forhold, unngå skredterreng! Et nedføyket svakt lag av kantkorn kan føre til store skred. Fjernutløsning fra slakt terreng er mulig.

Skredfarevurdering

Været roer seg, men skredfaren vurderes fremdeles til 3, betydelig. De siste dagene har det kommet realtivt store mengder fokksnø i øst- og sørvendte leområder. Den vindtransportert snøen ligger på svakt lag av kantkorn og snøskred kan utløses av en enkelt skiløper. Det er også mulig å fjernutløse store skred fra slakt terreng.
Det oppfordres til svært konservative veivalg med tilstrekkelig sikkerhetsavstand til skredterreng, også utløpsområder.
Drønn og skytende sprekker i snødekket er klare faretegn. Fravær av faretegn betyr ikke at snødekket er stabilt!

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 11. april 2022

Snøfordelinga er ujevn med mest snø østvendte leområder. Vestvendte områder og utsatt terreng er avblåst med vinderodert fokksnø og skare. Fokksnøen i leområder ligger i hovedsak på et hardt og bærende skarelag. Snømengden øker vestover i regionen.

Det ligger aktive kantkorn under den ferske fokksnøen høyt i snødekket som viser god evne til bruddforplantning. Det finnes også lag av kantkorn i snødekket og ved bakken, men disse er dekket av harde og bærende skarelag og blir ikke vurdert som et skredproblem for øyeblikket.

Mandag ble det observert naturlig utløste skred av betydelig størrelse i østvendt terreng ved Tyin. Det ble også utløst skred i det samme området ved hjelp av sprengstoff. Søndag fjernutløste skiløpere et skred i skogen ved Tyinkrysset. Svakt lag var kantkorn under fokksnø.
Lørdag fjernutløste skiløper et skred i østvendt leområde ved Filefjell.

I helga ble det meldt om skytende sprekker og drønn på lag av kantkorn i flere deler av regionen.

Fjellvær

Mandag 11. april 2022

1-5 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 300 moh om ettermiddagen. Stiv kuling fra nordvest, endring til bris fra vest om ettermiddagen. -12 °C til -7 °C på 1800 moh. Delvis skyet.

Tirsdag 12. april 2022

Ingen nedbør av betydning. Bris fra øst. -16 °C til -4 °C på 1800 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS