Snøskredvarsel for region Jotunheimen fredag 22.04.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i bratte heng med myk våt snø. Det kan finnes vedvarende svake lag i snødekket. Hold avstand til skavler.

Skredfarevurdering

Lokalt ustabile forhold. I enkelte heng kan det være mulig å løse ut skred på et vedvarende svakt lag av kantkorn. Trolig er det svake laget mindre tilstede i sørvendt terreng der sola har påvirket mye av snødekket.
I bratte heng med våt, løs snø kan det være mulig å løse ut våte løssnøskred. Denne skredfaren øker utover dagen. Enkelte skred kan også løsne naturlig.
Hold god avstand til skavler som kan knekke og løse ut skred i underliggende terreng.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

I terreng som vender mot sola er det våt smelteomvandlet snø. Etter solnedgang fryser snøoverflaten til. I nordvendte sider er det fortsatt tørrsnø, noen steder med overflatekantkorn, som kan gi raskt skiføre. Snøen ligger ujevnt fordelt i terrenget med mest snø i østvendte leområder. Det er økende mengde snø vestover i regionen.

Det finnes et vedvarende svakt lag av kantkorn i forbindelse med et skarelag. De siste dagene har det ikke vært observert faretegn som kan knyttes til dette, og det er usikkert hvor aktivt dette laget er.

Det finnes også lag av kantkorn lenger ned i snødekket og ved bakken, men disse er dekket av hard og bærende snø og er stort sett vanskelige å påvirke.

Fjellvær, 21.04.2022

Oppholdsvær. Bris fra øst. -10 °C til 4 °C på 1800 moh. Klarvær.

Fjellvær, 22.04.2022

Oppholdsvær. Bris fra øst. -8 °C til 4 °C på 1800 moh. Klarvær.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS