Snøskredvarsel for region Jotunheimen lørdag 23.04.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i bratte heng med myk våt snø. Det kan finnes vedvarende svake lag i snødekket. Hold avstand til skavler.

Skredfarevurdering

Lokalt ustabile forhold. I enkelte heng kan det være mulig å løse ut skred på et vedvarende svakt lag av kantkorn. Trolig er det svake laget mindre tilstede i sørvendt terreng der sola har ført til at mye av snødekket er smelteomdannet.
I bratte heng med våt, løs snø kan det være mulig å løse ut våte løssnøskred. Et tynt skydekke kan redusere tilfrysing av snødekket natt til lørdag, og faren for våte skred øker i så fall noe.
Hold god avstand til skavler som svekkes av sol og mildvær.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

I terreng som vender mot sola er det våt smelteomvandlet snø. Etter solnedgang vil snøoverflaten fryse til. I nordvendte sider er det fortsatt tørrsnø, noen steder med overflatekantkorn, som kan gi raskt skiføre. Snøen ligger ujevnt fordelt i terrenget med mest snø i østvendte leområder. Det er økende mengde snø vestover i regionen.

Det finnes et vedvarende svakt lag av kantkorn i forbindelse med et skarelag høyt i snødekket. De siste dagene har det ikke vært observert faretegn som kan knyttes til dette, og det er usikkert hvor aktivt dette laget er.

Det finnes også lag av kantkorn lenger ned i snødekket og ved bakken, men disse er dekket av hard og bærende snø og er stort sett vanskelige å påvirke.

Fjellvær, 22.04.2022

Oppholdsvær. Bris fra øst. -8 °C til 4 °C på 1800 moh. Klarvær.

Fjellvær, 23.04.2022

Oppholdsvær. Bris fra nordøst. -11 °C til 3 °C på 1800 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS