Snøskredvarsel for region Jotunheimen søndag 24.04.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Vær varsom i bratte heng med myk våt snø. Det kan finnes vedvarende svake lag i snødekket. Hold avstand til skavler.

Skredfarevurdering

Oppdatert søndag 24. april kl 9.00: Ferske observasjoner viser at det generelt kreves stor tilleggsbelastning for det vedvarende svake laget av kantkorn som finnes høyt til fjells i nordvendte heng.

Lokalt ustabile forhold. I bratte heng med våt, løs snø kan det være mulig å løse ut våte løssnøskred. Enkelte skred kan løsne naturlig.
I enkelte heng høyt til fjells kan det være mulig å løse ut skred på et vedvarende svakt lag av kantkorn ved stor tilleggsbelastning.
Hold god avstand til skavler som svekkes av sol og mildvær.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Generelt består snødekket av våt smelteomvandlet snø. Etter solnedgang fryser snøoverflaten til. I nordvendte sider kan det fortsatt være tørrsnø, noen steder med overflatekantkorn, som kan gi raskt skiføre. Snøen ligger ujevnt fordelt i terrenget med mest snø i østvendte leområder. Det er økende mengde snø vestover i regionen.

Det finnes et vedvarende svakt lag av kantkorn i forbindelse med et skarelag høyt i snødekket. De siste dagene har det ikke vært observert faretegn som kan knyttes til dette.

Det finnes også lag av kantkorn lenger ned i snødekket og ved bakken, men disse er dekket av hard og bærende snø og er stort sett vanskelige å påvirke.

Fjellvær, 23.04.2022

Oppholdsvær. Bris fra nordøst. -11 °C til 3 °C på 1800 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 24.04.2022

Oppholdsvær. Bris fra nordøst. -13 °C til 1 °C på 1800 moh.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS