Snøskredvarsel for region Jotunheimen tirsdag 03.05.2022

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:

Det kan finnes vedvarende svake lag høyt til fjells. Vær forsiktig i bratt terreng med nysnø om sola tar tak. Hold avstand til skavler og glidesprekker.

Skredfarevurdering

I enkelte heng i høyden med vinterlig snø er det mulig å løse ut skred på vedvarende svakt lag av kantkorn ved stor tilleggsbelastning. Dersom solen titter fram og tar tak i den siste fokksnøen/nysnøen er det mulig å løse ut små skred. Hold god avstand til skavler og terreng under glidesprekker.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Snødekket er variert og består av smelteomvandlet snø der sola tar, mens nord- og østvendt terreng fremdeles har et vinterlig snødekke. Snøoverflaten er generelt preget av smelteformer. I noen nordvendte sider, høyt til fjells er det fortsatt tørr snø, enkelte steder med overflatekantkorn og rim. Snøen ligger ujevnt fordelt i terrenget med mest snø i østvendte leområder. Det er økende mengde snø vestover i regionen.

Det finnes et vedvarende svakt lag av kantkorn i forbindelse med skarelag høyt i snødekket, men observasjoner tyder stort sett på gode bindinger og at det er vanskelig å påvirke. Lag av kantkorn lenger ned i snødekket og ved bakken som er dekket av hard og bærende snø, og er ikke et skredproblem per nå. De siste dagene er det meldt om kantkorn i overflaten i N og NØ vendte, og stedvis overflaterim på hardt underlag.

Fjellvær, 02.05.2022

1 mm i døgnet, opp mot 7 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 800 moh om formiddagen. Liten kuling fra vest, endring til frisk bris fra nordvest om ettermiddagen. -9 °C til -3 °C på 1800 moh. Delvis skyet. Litt lavere temperatur utover dagen.

Fjellvær, 03.05.2022

Ingen nedbør av betydning. Bris fra nordvest. -12 °C til -3 °C på 1800 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS