Snøskredvarsel for region Jotunheimen fredag 06.05.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Økende skredfare. Naturlig utløste våte skred kan forekomme. Hold avstand til skavler og glidesprekker. Det kan finnes vedvarende svake lag høyt til fjells.

Skredfarevurdering

Varmegradene kryper etter hvert godt opp i høyfjellet og snøen bløtes en del opp. I de høyeste områdene kan nedbør fortsatt komme som snø, ellers som regn. Mest nedbør lengst i vest. Muligheten for å løse ut våte skred øker, og enkelte kan gå naturlig. Vær oppmerksom på utglidningsfare på hardt snødekke. I de høyeste områdene vil snøfall og vind danne ferske fokksnøflak. Hold avstand til glidesprekker og skavler.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Snødekket er variert og består av smelteomvandlet snø der sola tar, mens nord- og østvendt terreng fremdeles har et vinterlig snødekke, spesielt i høyfjellet. Snøoverflaten er generelt preget av smelteformer. I noen nordvendte sider, høyt til fjells er det fortsatt tørr snø, enkelte steder kan hende overflatekantkorn og rim. Snøen ligger ujevnt fordelt i terrenget med mest snø i østvendte leområder. Det er lite snø i øst, bra med snø i vest, og lengst i vest kom det også litegrann nysnø mandag.

Det finnes et vedvarende svakt lag av kantkorn i forbindelse med skarelag høyt i snødekket, men observasjoner tyder stort sett på gode bindinger og at det er vanskelig å påvirke. Lag av kantkorn lenger ned i snødekket og ved bakken, dekket av hard og bærende snø, anses ikke som et skredproblem per nå. For en del dager siden ble det meldt om kantkorn i overflaten i N og NØ vendt terreng, og stedvis overflaterim på hardt underlag. Det er usikkert om disse fortsatt er til stede.

Fjellvær, 05.05.2022

0-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 1300 moh om ettermiddagen. Liten kuling fra vest. -4 °C til -1 °C på 1800 moh. Skyet. Av og til stiv kuling utsatte steder. Nedbør bare lengst i vest.

Fjellvær, 06.05.2022

4 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1600 moh om ettermiddagen. Liten kuling fra sørvest, endring til stiv kuling fra vest om kvelden. -3 °C til 1 °C på 1800 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS