Snøskredvarsel for region Jotunheimen lørdag 07.05.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Kaldere vær bidrar til stabilisering. Hold avstand til skavler og glidesprekker. Det kan finnes vedvarende svake lag høyt til fjells.

Skredfarevurdering

Vinden dreier nordvest med kaldere og tørrere vær. Der snødekket er fuktig vil det i stor grad fryse til og stabiliseres. Sannsynligheten for våte skred avtar, og begrenses til solvendte, bratte hellinger. Ferske fokksnøflak i de høyeste områdene vil også stabiliseres. Kantkorn nede i snødekket antas vanskelig å påvirke nå. Unngå opphold under glidesprekker, da det fortsatt kan være fuktighet ved bakken. Hold god avstand til skavler.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Snødekket er variert og består av smelteomvandlet snø der sola tar, mens nord- og østvendt terreng fremdeles har et vinterlig snødekke, spesielt i høyfjellet. Snøoverflaten er generelt preget av smelteformer. I noen nordvendte sider, høyt til fjells er det fortsatt tørr snø, enkelte steder kan hende overflatekantkorn og rim. Snøen ligger ujevnt fordelt i terrenget med mest snø i østvendte leområder. Det er lite snø i øst, bra med snø i vest med litt nysnø tidligere i uka.

Det finnes et vedvarende svakt lag av kantkorn/smeltekant i snødekket, men observasjoner tyder stort sett på gode bindinger og at det er vanskelig å påvirke siden det er "låst" under hardere snø. Lag av kantkorn lenger ned i snødekket og ved bakken, dekket av hard og bærende snø, anses ikke som et skredproblem per nå. For en del dager siden ble det meldt om kantkorn i overflaten i N og NØ vendt terreng, og stedvis overflaterim på hardt underlag. Det er usikkert om disse fortsatt er til stede.

Fredag varmegrader i lufta opp til 1800-2000 moh. Med SW kuling og nedbør, som snø over 1900-2000 m, noe lavere vekslende mellom regn og snø.

Fjellvær, 06.05.2022

4 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1600 moh om ettermiddagen. Liten kuling fra sørvest, endring til stiv kuling fra vest om kvelden. -3 °C til 1 °C på 1800 moh. Skyet.

Fjellvær, 07.05.2022

0-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 800 moh natt til lørdag. Stiv kuling fra nordvest, endring til frisk bris fra nordvest om kvelden. -10 °C til -4 °C på 1800 moh. Delvis skyet. Lavere snøfallgrense utover dagen. Nedbør vesentlig lengst i nordvest.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS