Snøskredvarsel for region Jotunheimen søndag 08.05.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Vær oppmerksom på fare for våte skred i solutsatte heng og der det ligger flak av tørr fokksnø høyt til fjells. Unngå områder under glidesprekker og skavler.

Skredfarevurdering

I bratte solhellinger vil snødekket være fuktig og myk snø på dagtid, og mulig å løse ut skred. Enkelte steder kan også skred løsne naturlig. Soloppvarming dagtid med påfølgende nattefrost stabiliserer snødekket de fleste steder. Høyt til fjells kan det være mulig å finne lommer med tørrere snø som er vindpåvirket. Her kan det være mulig for en skiløper å løse ut små flakskred. Vær oppmerksom på glidesprekker og skavlbrudd.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Snødekket er generelt preget av smelteformer. I noen nordvendte sider høyt til fjells er det fortsatt tørr snø, enkelte steder kan hende overflatekantkorn og rim. Snøen ligger ujevnt fordelt i terrenget med mest snø i østvendte leområder. Det er lite snø i østlige del av regionen, bra med snø i vest.

Det finnes et vedvarende svakt lag av kantkorn/smeltekant i snødekket, men observasjoner tyder stort sett på gode bindinger og at det er vanskelig å påvirke siden det er "låst" under hardere snø. Lag av kantkorn lenger ned i snødekket og ved bakken, dekket av hard og bærende snø, anses ikke som et skredproblem per nå.

Fredag gikk mildværet nesten til topps. Natt til lørdag var det nattefrost over ca 1000 moh. Lørdag ble det meldt om drønn i fersk fokksnøflak på ca 1900 moh i Hurrungane. Sannsynligvis et svakt lag med kantkorn som kollapset. Nysnøgrense ble lørdag meldt til ca 1600moh.

Fjellvær, 07.05.2022

0-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 800 moh natt til lørdag. Stiv kuling fra nordvest, endring til frisk bris fra nordvest om kvelden. -10 °C til -4 °C på 1800 moh. Delvis skyet. Lavere snøfallgrense utover dagen. Nedbør vesentlig lengst i nordvest.

Fjellvær, 08.05.2022

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra nordvest, endring til bris fra sørvest om ettermiddagen. -9 °C til -1 °C på 1800 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS