Snøskredvarsel for region Jotunheimen torsdag 12.05.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Vær varsom i områder med fersk fokksnø. Våte løssnøskred kan løses ut i brattheng. Vær forsiktig i områder under skavler. Mest utsatt i Vest-Jotunheimen.

Skredfarevurdering

Over mildsværgrensen vil det kunne dannes myke fokksnøflak i lesider. Her kan det være mulig for en skiløper å løse ut skred i den ferske fokksnøen. Under mildværsgrensen kan varme og regn gi enkelte våte skred i nysnøen, men snødekket her har vært gjennom oppvarming tidligere og forventes generelt å tåle dette bra. Vær oppmerksom på glidesprekker. Det er tegn på at glideskred kan løses ut. Svekking av snødekket kan også gi økende fare for skavlbrudd. Faren vil være størst i vestre deler av regionen som får mest nedbør.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Nysnø fra siste dager preger snøoverflaten i høyfjellet, snødekket ellers er generelt preget av smelteformer. I nordvendte sider høyt til fjells er snødekket fortsatt vinterlig. Snøen ligger ujevnt fordelt i terrenget med mest snø i østvendte leområder. Det er lite snø i østlige del av regionen.

Det finnes et vedvarende svakt lag av kantkorn rundt skarelag i snødekket høyt til fjells. Observasjoner fra Hurrungane og Leirdalen fra helgen tyder på at det kan være mulig å påvirke, særlig høyt til fjells der snøen i mindre grad er påvirket av varme.

Tirsdag og onsdag har det kommet nysnø over ca 1500 moh. Mest i vestlige deler av regionen. Onsdag meldes om fersk vindtransportert snø på 1700 moh fra Vågå.

Fjellvær, 11.05.2022

8 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1300 moh om formiddagen. Frisk bris fra sørvest, endring til liten kuling fra sørvest om kvelden. -5 °C til 1 °C på 1800 moh. Skyet. Mest nedbør i vest.

Fjellvær, 12.05.2022

3-7 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 1000 moh om formiddagen. Liten kuling fra vest. -6 °C til 0 °C på 1800 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS