Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Jotunheimen tirsdag 03.01.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vedvarende svake lag kan påvirkes fra avstand og føre til store skred. Vær spesielt forsiktig der snødekket er tynt, særlig rundt skoggrensen.

Skredfarevurdering

Regionen har en krevende skredsituasjon, og vedvarende svake lag kan påvirkes av en enkelt skiløper. Fokksnøflakene i terrenget blir hardere, og det vil nå være færre steder i terrenget der skiløpere kan påvirke svake lag. Mest utsatt er tynt snødekke og der snøen er mjuk. Et skred i fokksnøen kan føre til kollaps i kantkornet snø ved bakken og den totale snømengden er nå såpass stor at det i enkelte heng kan løsne store skred.

Fjernutløsning av snøskred er mulig. Drønn og sprekker i snødekket er tydelige faretegn som må tas på alvor. Fravær av faretegn betyr ikke at snødekket er stabilt.
Det oppfordres til konservative veivalg med god sikkerhetsmargin.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø ved bakken

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 2. januar 2023

Fredag kom det 10-30 cm snø med mest nedbør øst og sør i regionen. Lørdag kom vestavinden og skapte fokksnøansamlinger i østvendt terreng. Leområder har nå mye snø, mens utsatt terreng er avblåst og steinete. Samlet sett i regionen ligger det mest snø i sør- og østvendt terreng. Fastheten på snøen over tregrensa varierer, men spesielt i nordlig sektor finnes løsere snø. Under tregrensa er det hovedsakelig ubunden snø. Vest og nordvest i regionen er det mindre snø enn normalt for årstiden.

Nedføyket kantkornet snø og/eller rimkrystaller er observert flere steder i regionen. Det er også observert velutviklet kantkorn ved bakken.

Det rapporteres om skredaktivitet fra hele regionen. Mandag ble et skred fjernutløst i østvendt terreng på Mefjellet ved Bygdin. Søndag ble det observert et flakskred i nordvendt terreng på Heimdalshøe sør for Gjendesheim. Skredene er sannsynligvis forårsaket av kollaps i kantkornlag ved bakken.

Mandag rapporteres det om rimkrystaller på hardt underlag i Skjåk.
Den siste perioden har det kommet jevnlige observasjoner på faretegn som drønn, skytende sprekker og skredaktivitet.

Fjellvær

Mandag 2. januar 2023

Oppholdsvær. Bris fra sørvest. -18 °C til -10 °C på 1800 moh. Delvis skyet.

Tirsdag 3. januar 2023

Oppholdsvær. Bris fra øst. -24 °C til -10 °C på 1800 moh. Klarvær.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS