Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Jotunheimen søndag 08.01.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Krevende forhold, unngå skredterreng. I tillegg til ustabile nysnøflak i leområder, finnes det vedvarende svake lag i alle himmelretninger.

Skredfarevurdering

Vedvarende svakt lag av kantkorn gir en krevende situasjon. Hvis skred løsner ned på kantkornlag vil skredene kunne bli store.

Ferske fokksnøflak vil være lett å løse ut, men milde temperaturer gjør at de stabiliseres nokså raskt og blir derfor begrenset i størrelse.

Kantkornlagende derimot, vil vedvare og være lunefull i lang tid.
Faretegn som drønn og skytende sprekker må tas på alvor. Det oppfordres til konservative veivalg med god sikkerhetsmargin. Fjernutløsning av snøskred er mulig.

Under mildværsgrensen kan det være fare for små våte skred.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø ved bakken

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 7. januar 2023

Det har kommet mye nysnø de siste dagene i kombinasjon med vind fra sørøst. I Vang meldes det om 90 cm nysnø lørdag morgen. Ved Tyin har det kommet ca.60 cm. Nord og vest i regionen har det kommet mindre snø.
Tidligere har det ligget mest snø i sør- og østvendt terreng, men nå begynner det å jevnes ut.
Under tregrensa er det hovedsakelig ubunden snø.

Velutviklet kantkorn ved bakken har jevnlig gitt drønn, og når vinden har flyttet snø har ferske skred blitt observert på dette laget nord og vest i regionen. Sør og øst i regionen er det et kantkornlag høyere i snødekket som er mest utfordrende.

Det rapporteres om skredaktivitet og mye faretegn som drønn og skytende sprekker fra hele regionen den siste uken.

Fjellvær

Lørdag 7. januar 2023

6-10 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 700 moh om kvelden. Frisk bris fra sørøst. -11 °C til -4 °C på 1800 moh. Skyet.

Søndag 8. januar 2023

8 mm i døgnet, opp mot 14 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 800 moh. Frisk bris fra sørøst. -8 °C til -3 °C på 1800 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS