Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Jotunheimen tirsdag 21.03.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Et svakt lag av kantkorn kan påvirkes der snøen er myk eller i overgangen fra tykt til tynt snødekke. Skred som løsner kan blir store.

Skredfarevurdering

Det er fortsatt lett å påvirke det svake kantkornlaget som ligger under siste ukens snøfall. Vær forsiktig i områder der snøen er myk eller tynn. Skredene som løsner kan blir store.

Fokksnøen fra søndag vil stabilisere seg som følge av lite vind og nedbør og stigende temperatur. Vær forsiktig i noen høytliggende områder som får mest nedbør.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 20.03.2023

Det er mye snø i terrenget etter mye snø torsdag og fredag forrige uke. Nysnøen forrige kom med kraftig vind fra SØ til S, som preget snøoverflaten og på høyfjellet finnes det stort sett fokksnø av ulik hardhet. Siste nedbør fra søndag kom med vind fra SV til V og lagt fra seg myk fokksnø i noen lommer. I skogen og på skjermede plasser finnes fortsatt mykere og løs snø.

Under siste store snøfall forrige uke ligger det et svakt lag av kantkorn med stor utbredelse. Det er observert drønn og bruddforplantning i dette laget mandag morgen. Et gammelt kantkornlag ved bakken er intakt fra ca.1200 moh og opp, men ligger dypt begravd under hard fokksnø og er dermed svært vanskelig å påvirke.

Lørdag ble det mange middels store flakskred utløst i østvendte heng på Tyin. Skredene i de siste 3-4 dagene har trolig gått på nysnøen som føyket ned forrige uke.

Fjellvær, 20.03.2023

Ingen nedbør av betydning. Bris fra nordvest. -13 °C til -7 °C på 1800 moh. Delvis skyet. Klarvær og sol om dagen.

Fjellvær, 21.03.2023

4-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra sør. -19 °C til -8 °C på 1800 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS