Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Jotunheimen søndag 23.04.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Vedvarende svake lag i snødekket kombinert med vind og snøvær gir en komplisert situasjon som kan føre til skred.

Skredfarevurdering

Overgang til snøvær og litt vind vil danne noen ferske nysnøflak, hovedsaklig i nordvestvendte heng. Flakene vil være lette å løse ut, spesielt om de legger seg på overflaterim eller skare eller over kantkornlag i snøpakka.

I de lavestliggende delene av regionen vil nedbøren komme som regn, og her kan det gå våte løssnøskred.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 22. april 2023

Snødekket varierer nå mye med høyde og himmelretning. Hele denne uken har det vært klarvær med nattefrost og høye dagtemperaturer. Smelteomvandlet snøoverflate fryser til skare om natten, og mykner i solhellinger og i lavere terreng utover dagen. I nordvendt terreng høyt til fjells er snøoverflaten tørr. Under den øverste fuktige snøen er lagdeling intakt mange steder. Det varierer hvor dypt i snødekket varmen har påvirket snøen.

Det har stedvis dannet seg noe kantkorn under solskaren som har blitt dannet i finværet denne uka. Det finnes også stedvis lommer med nedføyket kantkorn og rim under den siste fokksnøen.

Lørdag ettermiddag ble det observert et middels stort vått flakskred i sørlig heng på 2000 moh ved Store Ringstind i Hurrungane. Fredag ettermiddag og kveld ble det observert flere flak- og løssnøskred ved Tyin. Ett str. 2 skred ble løst ut av skiløper i sørvestvendt heng på 1100 moh. Skredet hadde en 80 cm høy bruddkant og gikk trolig pga varmepåvirkning av svakt lag nede i snødekket.

Fredag er det observert overflaterim på hardt underlag.

Fjellvær

Lørdag 22. april 2023

Oppholdsvær. Frisk bris fra nordvest, endring til frisk bris fra nordøst om kvelden. -8 °C til 2 °C på 1800 moh. Klarvær. Tilskyende lørdag kveld.

Søndag 23. april 2023

12-14 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 1100 moh natt til søndag. Frisk bris fra sørøst, endring til bris fra sørøst om ettermiddagen. -8 °C til -1 °C på 1800 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS