Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Jotunheimen tirsdag 16.05.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i bratte heng med myk våt snø. Det finnes vedvarende svake lag høyt til fjells. I nysnøen kan små skred kan løsne av seg selv ved sol.

Skredfarevurdering

Det blir kaldere og skredfaren avtar noe, men det vil fremdeles være mulig for skiløpere å løse ut skred der snødekket er vått. Spesielt utsatt er heng med direkte solinnstråling og ved fravær av nattefrost. Ved sol forventes små naturlig utløste skred i nysnøen i høyden.

Skredfaren på denne tiden av året vil ofte variere gjennom døgnet og henge sammen med graden av natteforst, lufttemperatur og solinnstråling.

Faren for glideskred vurderes som avtagende, men hold avstand til områder med glidesprekker. Husk at skavler svekkes i varmen.

Høyt til fjells finnes kantkorn i forbindelse med skarelag høyt i snødekket. Utsatte himmelretninger er nord- og østvendt terreng. Her kan skiløpere kunne påvirke dette laget med snøskred som mulig utfall.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 15. mai 2023

Godt med snø i terrenget, men snøgrensa er noe høyere i sydvendte sider. Stedvis svært våt snø, stor snøsmelting og åpne elver i dalbunnene.
Snøoverflaten er fuktet til fjelltopphøyde, men over ca. 1600 moh finnes vintersnø og utprega lagdeling under den smelteomvandla snøoverflaten.

Relativt høyt i snødekket er det et skarelag og mange steder finnes det kantkorn og begerkrystaller i forbindelse med dette.

Fortsatt tørre begerkrystaller ved bakken høyt til fjells. Disse er ikke noe problem pr nå, men bør følges med på. Særlig i nordlig sektor der det har vært lite sol kan disse plutselig bli aktive igjen ved kraftig mildvær og eller regn.

Mange observasjoner av skredaktivitet i bratt terreng de siste dager. Spesielt i forbindelse med bart fjell og vegetasjon.
På lørdag førte et naturlig utløst skavlbrekk på Fanaråki til et str. 2 vått skred i underliggende terreng.

Mandag ble det observert opphopning av vann over skarelag på 1700 moh. i Hurungane.
Fredag ble det observert drønn med forplantning i snødekket på ca. 1800 moh ved Kalven på Leirbreen og på Rasletinden, lengst øst i regionen.
Observasjon fra Rasletinden på fredag viser et aktivt svakt lag av kantkorn over skarelag.

Fjellvær

Mandag 15. mai 2023

2-5 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 1800 moh. Bris fra sørvest. -2 °C til 3 °C på 1800 moh. Skyet.

Tirsdag 16. mai 2023

2-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 1200 moh om ettermiddagen. Bris fra vest, endring til liten kuling fra nordvest om ettermiddagen. -5 °C til 1 °C på 1800 moh. Delvis skyet. Synkende temperatur og nysnøgrense utover dagen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS