Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Jotunheimen torsdag 28.12.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Fare for naturlige utløste skred natt til torsdag, i hovedsak nordvest-vendte leheng. Det er ventet kraftig vind fra sørøst.
  • Størst fare til og med torsdag ettermiddag

Skredfarevurdering

Natt til torsdag er det fare for naturlig utløste skred i nord og vest-vendte heng pga svært kraftig vind. Det er også fare for skred i skogen når vinden blir så sterk.

Faren for naturlig utløste skred vil avta raskt når vinden løyer, men det vil være fare for å kunne løse ut skred i den ferske fokksnøen for deg som skiløper ut dagen.

Pga kraftig vind de siste dagene, vil det være begrenset med løssnø igjen slik at skredstørrelsen trolig vil bli begrenset til størrelse 2, middels store.

Det er usikkerhet rundt vedvarende svake lag dypere i snødekket. Bærende skare og/eller hard fokksnø dekker trolig over svake lag av kantkorn dypere i snødekket. Det skal derfor mer til å påvirke, men til gjengjeld vil skred som løsner i dette laget kunne bli store. Der snødekket er tynt kan det enkelte steder være lett å løse ut skred på dypere svake lag.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 27. desember 2023

Snøoverflaten varierer mellom fersk vindtransportert snø og løsere snø i leområder, til avblåste områder på utsatte plasser i høyden.
17.des. var det plussgrader opp til ca 1500 moh. Under skarelag som ble dannet etter mildværet, har det utviklet seg svakt lag av kantkorn noen plasser. Over skarelaget virket snøen å ha festet seg godt.
Det har vært kraftig vind fra vest og nord frem til onsdag kveld.

Ved bakken finnes eldre velutvikla svake lag av begerkrystaller og kantkorn, men trolig er det få plasser det er mulig å påvirke.

Kantkorn under skare fra 17.12 er velutviklede og gir utslag i stabilitetstester. Og er fortsatt under oppbyggende omvandling. 21.12 ble det meldt om drønn i laget.




Natt til 27.12. gikk det naturlig flakskred og kunstig utløst str.1 og 2 på Tyin på morgenen.
Generelt ble det meldt om mye faretegn i den ferske fokksnøen 27.12. og på Vang ble det meldt om at det var lett å løse ut skred i fokksnøen i sør og øst-vendte leheng.

Fjellvær

Onsdag 27. desember 2023

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra nordvest, endring til liten kuling fra sørøst om kvelden. -20 °C til -10 °C på 1800 moh. Delvis skyet.

Torsdag 28. desember 2023

6-8 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Sterk kuling fra sørøst, endring til bris fra sør om ettermiddagen. -17 °C til -9 °C på 1800 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS