Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Jotunheimen fredag 05.01.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i områder med ustabile fokksnøflak i høyfjellet. Det finnes også vedvarende svake lag lengre ned i snødekket som kan påvirkes der snødekket er tynt.

Skredfarevurdering

Vinden tidligere i uka flyttet snø og bygde opp ferske fokksnøflak i leheng i høyfjellet. Lave temperaturer gjør at det kan ta noe tid før flakene stabiliserer seg. Noen få steder kan de fortsatt være lette å løse ut.

Vær oppmerksom på at det kan være mulig å løse ut skred dypere i snødekket i et vedvarende svakt lag. Det virker å være vanskelig å løse ut skred på dette, men de lave temperaturene kan gjøre at det raskt blir lettere.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 4. januar 2024

Etter jevnt med påfyll av snø siden nyttår er det nå mye tørr løssnø i overflaten. I de høyestliggende områdene i regionen er snøen antakelig noe mer vindpåvirket. 17.des. var det plussgrader opp til ca. 1500 moh. Dette ligger nå som et tydelig skarelag under den nyere snøen. Det er varierende snødybde, stedvis avblåst mot sørøst. Fortsatt er det mindre snø enn normalt i regionen.

Under skarelag fra 17. desember har det utviklet seg svakt lag av kantkorn, men laget virker ikke å ha noen ugunstige egenskaper sålangt. Vær oppmerksom på at de lave lufttemperaturene kan gjøre at laget utvikler seg raskt.

Ved bakken finnes det også et eldre velutviklet svakt lag av begerkrystaller og kantkorn, men trolig er det få steder det er mulig å påvirke dette.

Onsdag ettermiddag ble det observert drønn i snøen ved Tyin. Samme sted var det moderat snøfokk på 1150 moh. Torsdag formiddag har vinden minket og det er 20 til 30 minusgrader i regionen.

Fjellvær

Torsdag 4. januar 2024

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst, endring til stille/svak vind fra sørøst om ettermiddagen. -30 °C til -18 °C på 1800 moh. Delvis skyet.

Fredag 5. januar 2024

Oppholdsvær. Stille/svak vind fra sørøst. -31 °C til -19 °C på 1800 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS