Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Jotunheimen torsdag 08.02.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vedvarende svake lag kan påvirkes på tynt snødekke eller ved stor tilleggsbelastning. Vær forsiktig i leområder og andre terrengformasjoner med mye snø.

Skredfarevurdering

Faregraden i regionen er i første rekke knyttet til vedvarende svake lag under fokksnø som kom i forrige uke. De vedvarende svake lagene kan påvirkes på tynt snødekke, og med stor tilleggsbelastning på tykt snødekke. Den skredfarlige snøen vil ligge i det samme terrenget som det er interessant å ferdes på ski. Spesielt utsatt er overganger mellom tynt og tykt snødekke. Drønnelyder i snødekket er et faretegn som må tas på alvor. Snøskred kan fjernutløses.
Fokksnøen i leområder stabiliserer seg gradvis, og det må i hovedsak stor tilleggsbelastning til for at snøskred løsner. Et snøskred i fokksnøen kan imidlertid føre til at vedvarende svake lag kollapser og store skred løsner.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 7. februar 2024

Fredag i forrige uke regnet det opp til ca. 1300 moh. Lørdag gikk temperaturen ned og fram til mandag var det snøbyger med kraftig vestlig vind. Det har kommet mest nedbør vest i regionen. Det er store fokksnøansamlinger i leområder, mest i østvendte leheng. Tirsdag kom det ca. 10 cm snø med lite vind.

Det finnes et svake lag av kantkorn rundt skarelag fra tidligere i vinter. Laget kollapser og forplanter seg ved litt større belastning. Ved bakken finnes det også et eldre velutviklet svakt lag av begerkrystaller og kantkorn.

På tirsdag ble et svært stort snøskred fjernutløst i Dumdalen. Svakt lag er sannsynligvis kantkorn dypt i snødekket og skredet ble etter all sannsynlighet fjernutløst av snøskutere.
I helga og på mandag løsnet det flere store og svært store skred i regionen i østvendt terreng. Kraftig pålagring av fokksnø med vestavind gjorde at kantkornlag, dypt i snødekket, kollapset.


Fjellvær

Onsdag 7. februar 2024

0-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra nordvest. -27 °C til -13 °C på 1800 moh. Delvis skyet.

Torsdag 8. februar 2024

Oppholdsvær. Stille/svak vind fra nordvest. -31 °C til -16 °C på 1800 moh. Klarvær.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS