Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Jotunheimen fredag 12.04.2024

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Det kan løsne store skred av seg selv i takt med at svake lag i snødekket fuktes opp. I tillegg er det ustabile fokksnøflak i fjellet.

Skredfarevurdering

De svake lagene i snødekket trenger tid til å tilpasse seg den økte belastningen været på torsdag førte med seg. Når de svake lagene lenger ned i snødekket fuktes opp, kan det løsne skred av seg selv. Enkelte av skredene kan bli store.

I høyfjellet, der nedbøren kom som snø, vil det være lett å løse ut skred i den ferske fokksnøen. Sannsynligheten for å løse ut skred var størst mens været var på sitt mest intense på torsdag, men fortsatt kraftig vind vil fortsette å frakte snø over i leområder.

Om og når solen titter frem, vil solinnstrålingen og stigende dagtemperaturer føre til at det kan løsne små skred av seg selv i nysnøen. Bratt terreng med nysnø er mest utsatt.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 11. april 2024

Varmt og mildt vær selv høyt til fjells har påvirket snødekket. Observasjoner fra 1300 moh viser at den øverste delen av snødekket er vått og fuktig .

Over 1400 moh kom nedbøren som snø på onsdag, og kraftig vind la opp et og annet flak av fokksnø i leområder.

Flere svake lag i snødekket og et vær i endring skaper en kompleks situasjon. Det har blitt løst ut skred tidligere i uken som tyder på at det er mulig å påvirke svakt lag høyt i snødekket, og det pågående været vil påvirke egenskapene til lagene høyt i snødekket. Også lengre nede i snødekket finnes det vedvarende svake lag, men det har til nå ikke vært skredaktivitet på disse.

Tirsdag og onsdag løsnet det skred av seg selv ved Tyin. Et av de var store (str 3).
Tirsdag ble det meldt om et middels stort personutløst skred ved Lindbergtinden. Drønn i snøen og skytende sprekker tyder på at dette kan ha gått på vedvarende svakt lag.

Torsdag morgen er det rolig vind og snøvær på Tyin, men vinden tar seg opp. Onsdag var det kraftig vind fra vest og enkelte snøbyger.

Fjellvær

Torsdag 11. april 2024

15 mm i døgnet, opp mot 25 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1600 moh om ettermiddagen. Frisk bris fra sørvest, endring til sterk kuling fra vest om formiddagen. -6 °C til 1 °C på 1800 moh. Delvis skyet.

Fredag 12. april 2024

1-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 1500 moh om ettermiddagen. Stiv kuling fra vest. -4 °C til 2 °C på 1800 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS