Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Jotunheimen lørdag 13.04.2024

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Det kan løsne store skred av seg selv i takt med at svake lag i snødekket fuktes opp. I tillegg er det ustabile fokksnøflak i fjellet.

Skredfarevurdering

De svake lagene i snødekket trenger tid til å tilpasse seg de endringene mildt vær og vekslende nedbør tidligere i uka førte med seg. Selv om temperaturen går noe ned og virker noe stabiliserende i overflaten er det fuktighet lenger ned i snødekket. Når de svake lagene lenger ned i snødekket fuktes opp, kan det løsne skred av seg selv. Enkelte av skredene kan bli store.

I høyfjellet, der nedbøren har kommet og vil komme som snø, vil det være lett å løse ut skred i den ferske fokksnøen som legger seg i områder i le for vind fra vest/sørvest..

Hvis sola titter frem, vil solinnstrålingen kunne føre til at det kan løsne små skred av seg selv i nysnøen. Bratt terreng med nysnø er mest utsatt.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 12. april 2024

Varmt og mildt vær selv høyt til fjells har påvirket snødekket. Observasjoner fra 1300 moh viser at den øverste delen av snødekket er vått og fuktig .

Over 1400 moh kom nedbøren som snø på onsdag, og kraftig vind la opp et og annet flak av fokksnø i leområder.

Generelt byr regionen på komplekse forhold med tørr og lite mildværspåvirket snø i de høyeste områdene til snø som blir gradvis mer våt og påvirket av regn og smelting når man beveger seg nedover til de lavere områdene.

Flere svake lag i snødekket og et vær i endring skaper en kompleks situasjon. Det har blitt løst ut skred tidligere i uken som tyder på at det er mulig å påvirke svakt lag høyt i snødekket, og det pågående været vil påvirke egenskapene til lagene høyt i snødekket. Også lengre nede i snødekket finnes det vedvarende svake lag, men det har til nå ikke vært særlig skredaktivitet på disse.

Fredag meldes det om at 4 skiløpere fjernutløste et str 2/3 skred ved Tverråbreen i Lom. Ingen personer skadet.
Tirsdag og onsdag løsnet det flere skred av seg selv i østvendtte heng langs Tyin og mot Tyinkrysset. Et av de var stort (str 3).
Tirsdag ble det meldt om et middels stort personutløst skred ved Lindbergtinden. Drønn i snøen og skytende sprekker tyder på at dette kan ha gått på vedvarende svakt lag.

Onsdag var det kraftig vind fra vest og enkelte snøbyger.
Natt til torsdag snøvær og roligere vind, men senere vindøkning og byger fra vest.
Fredag noe vind fra sørvest, men lite eller ingen nedbør. Nullisotermen ligger på ca. 1500 moh. Ved Maurvangen meldes om drønn i snøen på lit over 1000 moh.

Fjellvær

Fredag 12. april 2024

1-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 1500 moh om ettermiddagen. Stiv kuling fra vest. -4 °C til 2 °C på 1800 moh. Delvis skyet.

Lørdag 13. april 2024

3 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1500 moh natt til lørdag. Liten kuling fra vest, endring til frisk bris fra sørvest om kvelden. -6 °C til 0 °C på 1800 moh. Delvis skyet. Sørvestlig stiv kuling i høyfjellet. Mest nedbør i vest. Snøgrensen synker noe utover dagen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS