Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Lofoten og Vesterålen fredag 31.03.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Vedvarende svake lag i snødekket kombinert med vind og snøvær gir en komplisert situasjon som kan føre til skred, både naturlig utløste og fjernutløste.

Skredfarevurdering

Med kraftigere vind og noe nysnø ventes skredfaren å øke til 3-betydelig.

Naturlig- og fjernutløst skred er mulig der pålagring av fokksnø er størst. Dette fordi det ble stedvis dannet svake lag av rim og kantkorn nær overflaten under oppholdsvær i starten av uken. Utbredelsen av problemet kan være svært spredt i terrenget og skaper en situasjon som er kompleks og uforutsigbar.

Det kan være lokal variasjoner i hvor nedbøren treffer, i områder med mindre snøfall og vindtransport vil skredfaren være lavere.

Sola utover ettermiddagen kan gjøre at små skred løsner av seg selv i bratt terreng.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 30.03.2023

Snøfall siden torsdag har kommet i forbindelse med sterk vind fra nord og det er store lokale forskjeller i hvor vindpreget snøoverflaten er, alt ettersom hvor vindutsatt terrengformasjonen er.
Før siste snøfall var snøoverflate påvirket av vinden i ulike grad over skoggrensen og det fantes solskare i noen bratte sørvendt heng.

Under dagsferske nysnø er det lommer med rim og næroverflate kantkorn som har blitt dannet under kulde i starten av uken.

De siste dagene har det gått flere mindre skred, både i det tørre løse snøen - men kanskje særlig i bratte sider der sola har tatt. Det aller meste er løssnøskred.

Fjellvær, 30.03.2023

6 mm i døgnet, opp mot 13 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Frisk bris fra nord, endring til stiv kuling fra nord om ettermiddagen. -11 °C til -1 °C på 700 moh. Skyet.

Fjellvær, 31.03.2023

3 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Sterk kuling fra nord, endring til liten kuling fra nord om ettermiddagen. -7 °C til 0 °C på 700 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS