Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Lofoten og Vesterålen tirsdag 20.03.2018

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Unngå leområder med fersk fokksnø. Unngå også områder der snødekket over svakt lag er tynt, eksempelvis nær rygger og på konvekse terrengformasjoner.

Skredfarevurdering

Snøbyger i kombinasjon med sterk vind gir pålagring av fersk fokksnø. Disse kan legge seg over svake lag. Endret vindretning gjennom dagen medfører at det dannes ferske fokksnøflak i nye himmelretninger.

Gamle fokksnøflak trenger tid på å stabilisere seg. Det er fortsatt usikkerhet hvordan de vedvarende svake lag vil reagere på den økte tyngden av fortsatt pålagring av nysnø.



Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 19. mars 2018

Det er lokale variasjoner og ujevn snøfordeling. Snøbyger siste døgn har i høyden dannet ferske fokksnøflak av varierende tykkelse og hardhet i leområder. Stedvis er det helt avblåst, i noen områder ned til gammel skare. I sørvendte helninger ble det forrige uke dannet solskare.

Det finnes ubunden snø tilgjengelig under skoggrensen og i vindbeskyttede partier på fjellet.

Flere observasjoner den siste tiden tilsier et komplekst oppbygd snødekke med flere vedvarende svake lag. Mest utbredte svake lag er nedføyket nysnølag, men fokksnøflakene har også lagt seg over svake lag både med kantkorn og rim. Fokksnøen har også flere steder lagt seg på hardt skareunderlag.

Det finnes også flere kantkornlag dypere nede i snødekket. Men disse ligger under harde skarelag, og krever stor tilleggsbelastning for å kunne påvirkes.

Mandag er det registrert et naturlig utløst flakskred str 2, ved ca 550 moh, fra Stortind i Sortland. Mange flakskred str 2 er og registrert i Lofoten mandag. En av skredobservasjonene viser utløsning av sekundære skred lengre ned i fjellsiden.
Lørdag og søndag er det registrert flere naturlig utløste skred under 400 moh i Sortland-området.
Søndag er det i Vesterålen og rundt Svolvær observert flere naturlig utløste små skred under 300-400 moh.

Søndag meldes det om drønn i snødekket, og mandag formiddag er det observert kraftig snøfokk.

Observasjoner fra søndag tilsier at mildværet lørdag har dannet et tynt porøst skarelag opp til 450 moh. som i leområder er pålagret av fokksnø.

Fjellvær

Mandag 19. mars 2018

2 mm i døgnet, opp mot 8 mm i mest utsatt område. Sterk kuling fra nordvest, endring til frisk bris fra nordøst om formiddagen. -11 °C til -1 °C på 700 moh. Skyet. Bygevær gir lokale forskjeller i nedbørmengde.

Tirsdag 20. mars 2018

7 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Bris fra sørøst, endring til stiv kuling fra sør om ettermiddagen. -11 °C til -1 °C på 700 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS