Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Lofoten og Vesterålen fredag 27.04.2018

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Høyt vanninnhold i snøen og noe mer regn gir fare for våte skred under mildværsgrensen. På de aller høyeste toppene kan det være ferske nysnøflak.

Skredfarevurdering

Under mildværsgrensen kan mer nedbør som regn på et allerede gjennomfuktig snødekke føre til at det går et og annet naturlig utløst vått skred. I den våte snøoverflaten kan det også være lett for en skiløper å løse ut skred. Skred som løsner nede ved bakken kan også forekomme.

Over mildværsgrensen vil litt vind og nysnø legge opp små flak av nysnø i nord- og østvendte leområder. Snøen binder seg antagelig godt til det gamle snødekket, omfanget er trolig begrenset og skredene blir trolig ikke større enn str 2.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 27. april 2018

Det er fremdeles godt med snø mange steder, men det smelter fort i lavlandet. Meget løs og våt snø under 400 moh. Mildværet har tidligere gått til fjelltopphøyde, men der det nå er nattefrost vil snødekket fryse på fra overflaten. Lenger ned i snødekket vil snøen likevel være våt og fuktig. Det kan tenkes at det dypt nede i snøen, høyt til fjells fremdeles kan finnes tørrere snø.

Varmen og regnet siste uken har mange steder trengt dypt ned i snødekket og fuktet/rundet snøkornene i kantkornlaget.

På målestasjonen Åndstadblåheia, 500 moh, var det et ørlite snev av nattefrost natt til torsdag. Mens det andre steder, og høyere til fjells ikke var frost i det hele tatt. Observasjoner fra Torskmannen torsdag viser at snøen er gjennomfuktet til topps.

Fjellvær

Torsdag 26. april 2018

3-5 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra sørvest. -2 °C til 3 °C på 700 moh. Skyet.

Fredag 27. april 2018

4-8 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra sør. -2 °C til 3 °C på 700 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS