Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Lofoten og Vesterålen søndag 28.03.2021

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i bratt terreng høyt til fjells hvor vinden kan har lagt fra seg ferske fokksnøflak.

Skredfarevurdering

De siste dagene har det vært gunstig temperatur for stabilisering av fokksnøproblemet fra tidligere i uken. Men kuling fra kvelden kan mulig flytte på noe snø i høyden og danne små ferske flak.

Om sola titter fram, kan det gå våte skred i bratt solvendt terreng. Solutløste skred ventes å være små, men i lune formasjoner hvor sola tar godt, kan skred bli større.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 27. mars 2021

Mildvær og regn de siste dagene har fuktet opp det lille av snø som var i lavlandet, mens høyt til fjells har kraftig vind flyttet tilgjengelig løs snø over i leområder. Vindutsatte steder er avblåste, mens det ligger vindpakket snø av varierende hardhet i leområder.

Det er generelt lite snø for årstiden og store forskjeller innad i regionen.

Selv om det var mildvær opp mot fjelltopphøyde i slutten av februar, kan det på de høyeste toppene fortsatt finnes vedvarende svake lag i snødekket, men dette er ikke bekreftet og sannsynligvis ikke et aktuelt problem.

På fredag ble det observert noen små naturlige utløst tørre løssnø skred i nordvendt terreng.

Fjellvær

Lørdag 27. mars 2021

5-9 mm nedbør i døgnet. Liten kuling fra sør. -2 °C til 4 °C på 700 moh. Skyet.

Søndag 28. mars 2021

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra sørvest, endring til liten kuling fra sørøst om kvelden. -4 °C til 3 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS