Snøskredvarsel for region Lofoten og Vesterålen onsdag 05.01.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Vind og snøbyger gir økt skredfare. Unngå leområder der det samler seg fersk fokksnø. Vær varsom i skoggrensa der overflaterim kan ligge under fokksnøen.

Skredfarevurdering

Skred kan løses ut både i fokksnø og på nedføyket overflaterim. Det er lettest å løse ut skred der fokksnøen er myk. Skredfaren øker utover formiddag når vinden øker og faren er størst der det kommer mest snø. I skoggrensen er det løst ut skred på nedføyket overflaterim. Det er uvisst om dette laget finnes i alle himmelretninger. Vær oppmerksom på at det kan finnes flere steder. Særlig i skoggrensen og i åpne områder lavt i terrenget.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

I fjellet er snøoverflaten vindpreget med skare, harde fokksnøflak og avblåste partier. I godt skjermede områder(renner, boller etc) ligger det løsere snø også høyt til fjells. I skogen der vinden ikke har hatt tak er snøen for det meste løs. Opp til 250 moh har det vært plussgrader og øverste del av snødekket har fått et skarelag opp til denne høyden.

Det er observert lommer med nedsnødd overflaterim under nysnøen som kom forrige uke. Utbredelsen er antageligvis mest fremtredende i åpne områder lavt i terrenget. Det er stedvis observert begynnende kantkorn rundt skarelag dypt i snødekket. Tirsdag meldes det om drønn i dette laget nord på Austvågøya. Det er ikke registert skred på dette laget.

Mandag løste en person ut et middels stort skred i Hadsel. Svakt lag var nedføyket lag med overflaterim. Skredet ble løst ut øverst i skoggrensen.

Fjellvær, 04.01.2022

2-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Frisk bris fra sørøst. -11 °C til -2 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 05.01.2022

6 mm i døgnet, opp mot 13 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Frisk bris fra nord, endring til stiv kuling fra nordvest om formiddagen. -13 °C til -3 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS