Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Lofoten og Vesterålen mandag 20.03.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med fokksnø, særlig i eller nært terrengfeller. Usikkerhet knyttet til vedvarende svake lag i snødekket.

Skredfarevurdering

Det ventes kraftig vind fra en ny retning i dag. Det er trolig begrenset mengde løs snø som er tilgjengelig for vindtransport. Men der vinden er sterk nok til å frakte snø inn i leområde vil det enkelte steder dannes ustabile fokksnøflak. Der disse fokksnøflak er ferske kan det være lett å løse ut små skred.

Vær obs på at det er usikkerhet knyttet til utvikling av vedvarende svakt lag høyt i snødekket, så det kan ikke utelukkes at det er lett å løse ut større fokksnøflak enkelte steder.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 19.03.2023

Over skoggrensen kan snøoverflate være preget av sterk vind på fredag. Fokksnøansamlinger ventes å være størst i leområde vendt mot vest. Under skoggrensen og i skjermede formasjoner finnes det fortsatt en del løssnø.
Sola tok godt i sørsidene på torsdag. Det resulterte trolig i en tynn smelteskare i en del sørvendte heng.

Det har vært kaldt de siste dagene, som fører til at det gradvis dannes vedvarende svake lag i snødekket. Noen steder over, noen steder under skarelag høyt i snødekket.
Det er usikkert i hvor stor grad dette har utviklet seg til et reelt skredproblem enda, vi har fått inn få faretegn på dette så langt.

På fredag ble en mellomstore fokksnøflak utløst av skiløpere i vestvendt renne formasjon i nærheten av Sydalsfjellet

Fjellvær, 19.03.2023

1-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Frisk bris fra øst. -11 °C til -2 °C på 700 moh. Skyet.

Fjellvær, 20.03.2023

4-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Liten kuling fra nordvest, endring til bris fra nordvest om ettermiddagen. -9 °C til 0 °C på 700 moh. Skyet. Mandag ettermiddag og kveld passerer lavtrykk med stor usikkerhet. Mulig økning til sørvest til vest stiv til sterk kuling sent mandag kveld.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS