Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Lofoten og Vesterålen tirsdag 21.03.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Kraftig vind og snø gir økt skredfare. Unngå leområde der det samler seg fersk fokksnø.

Skredfarevurdering

Snøbyger i dag kombinert med sterk vind først på dagen vil kunne danne ustabile fokksnøflak i noen leheng. Disse flakene kan være svært lett å løse ut når de er helt ferske, men ventes å stabilisere seg fortløpende når nedbør opphører og vinden minke i styrke.

Det er usikkerhet i værprognosen knyttet til et lavtrykk som passerer område natt til tirsdag som kan gir stor lokale forskjeller i vindstyrke og nysnø mengde. Det kan potensielt være nok pålagring av fokksnø for at naturlig utløste skred forekommer natt til tirsdag.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 20.03.2023

Store lokale variasjoner i snøoverflate. Under skoggrensen og i skjermede formasjoner finnes det fortsatt en del løssnø. I eksponert terreng og på toppene er snødekket preget av sterk vind fra ulike retning under de siste dagene. Enkelte sørvendte heng har solskare.

I begynnelsen av forrige uke ble det observert begynnende kantkorn dannelse under fokksnøen. Det er ingen ferske observasjoner av faretegn tilknyttet dette svake lag og dermed utgjør det trolig ikke noe reelt skreproblem.

På mandag ble det observert noen naturlig utløst skred i østvendte terreng i nærheten av Sigerfjorden.

Fjellvær, 20.03.2023

4-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Liten kuling fra nordvest, endring til bris fra nordvest om ettermiddagen. -9 °C til 0 °C på 700 moh. Skyet. Mandag ettermiddag og kveld passerer lavtrykk med stor usikkerhet. Mulig økning til sørvest til vest stiv til sterk kuling sent mandag kveld.

Fjellvær, 21.03.2023

6 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Stiv kuling fra nordvest, endring til frisk bris fra nordvest om ettermiddagen. -11 °C til -1 °C på 700 moh. Skyet. Kraftig lavtrykk passerer natt til tirsdag. Fortsatt usikre vind- og nedbørprognoser. Følg med på oppdatert varsel.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS