Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Lofoten og Vesterålen tirsdag 02.02.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i bratt terreng som har samlet nysnøflak. Under de ferske nysnøflakene kan det ligge vedvarende svake lag som er mulig å påvirke.

Skredfarevurdering

Der det har lagt seg ferske nysnøflak kan dette ligge over rim eller direkte på hardt underlag, og være lett å løse ut for en skiløper.
Det finnes også kantkorn under eldre fokksnø i store deler av regionen. Ekstra belastning i form av mer snø oppå kantkornlaget gjør at det kan påvirkes av skikjører.

Husk at konsekvensene av selv små skred kan bli store på grunn av oppstikkende stein og bart terreng, nysnøen kan også skjule stein høyt i snødekket.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 1. februar 2021

Snøoverflaten består stort sett av skare eller hard fokksnø. Øst- og sørvendt terreng samt rygger, knauser og andre oppstikkende formasjoner er stort sett avblåst eller har skare. Det er observert mykere fokksnøflak rundt Vestvågøy og videre vestover. Det er fortsatt svært lite snø for årstiden i regionen. I praksis er det ikke skiføre mange steder.

Spredte fokksnøflak ligger mange steder på glatt skare og/eller kantkorn.

Det finnes også kantkornlag dypere i snødekket, men disse kan trolig ikke påvirkes for øyeblikket.

Fjernutløsning av et middels stort skred i Flakstad i Vest-Lofoten på søndag.

Det har falt rundt 5 cm nysnø siste døgn fram til mandag formiddag, lokalt opp mot 10 cm nysnø med frisk bris fra nord.

Fjellvær

Mandag 1. februar 2021

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Bris fra nordøst, endring til liten kuling fra nordøst. -12 °C til -4 °C på 700 moh. Skyet. Ustabil bygesituasjon kan gi lokalt større mengden nedbør.

Tirsdag 2. februar 2021

0 mm i døgnet, opp mot 5 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra øst. -10 °C til -4 °C på 700 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS