Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Lyngen fredag 02.03.2018

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i leområder med fokksnø. Størst skredfare ventes i Nord-Lyngen. Det kan finnes områder med svake lag under den vindtransporterte snøen.

Skredfarevurdering

Snø og vind har ført til ustabile fokksnøflak i leheng i høyden, spesielt Nord-Lyngen hvor det har kommet mest nedbør. Fokksnøen kan også ha dårlig binding til hard og glatt underliggende skare. Nedbørsprognosene er noe usikre og mengdene kan variere lokalt. Vinden skal dreie fra SV til Ø fredag formiddag, fokksnøproblematikk kan derfor få større utbredelse iløpet av dagen og ligge i flere himmelretninger. Der hvor det har vært stor snøtransport inn i leheng kan fersk snø påvirke vedvarende svake lag i det gamle snødekket. Observatør kunne ikke finne tegn på vedvarende svake lag på Fagerfjellet ved Breivikeidet torsdag, men tidligere observasjoner fra andre deler av regionen kan tyde på at det gamle snødekket er komplekst med både kantkorn og mulig nedføyket overflaterim. Det er vanskelig å si hvorvidt disse svake lagene vil tåle økt belastningen av nysnø, men det utelukkes ikke at det kan gå skred på disse lagene ved pålagring.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 1. mars 2018

Det har nå lagt seg fersk nysnø/fokksnø på overflaten. Torsdag formiddag melder observatør om opp mot 15 cm innblåst fokksnø på Fagerfjellet ved Breivikeidet. Det kan være lokale variasjonen på hvor mye snø som har kommet de siste dagene, men antagelig mer i Nord-Lyngen. Der hvor det har kommet nysnø/fokksnø har den stort sett lagt seg over hard fokksnø eller hard, isete snø. I isolerte områder i høyden og spesielt under 500 moh kan snøen ha lagt seg over løs, uttørket skare.

Det kan ikke utelukkes at det finnes nedføyket rim i nordvendte sider etter en lengre periode med rolig og kaldt vær etterfulgt av lett snøføyk. Det ventes likevel at rim de fleste steder er ødelagt av vinden fra sør forrige helg. Det er observert flere lag av kantkorn tilknyttet skarelag i den øverste delen av snødekket, spesielt i skoggrensa og opp til ca. 700 moh. I flere høyder er det også observert vedvarende svake lag av kantkorn dypere i snødekket og begerkrystaller ved bakken.

Det er ikke meldt om skredaktivitet de siste dagene.

Fjellvær

Torsdag 1. mars 2018

10 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Stiv kuling fra vest, endring til frisk bris fra vest om kvelden. -9 °C til -5 °C på 1400 moh. Skyet. Mest nedbør i nord, men nedbørsmengdene er usikre.

Fredag 2. mars 2018

4-8 mm nedbør i døgnet. Bris fra øst. -12 °C til -6 °C på 1400 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS