Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Lyngen tirsdag 14.04.2020

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vinden avtar, men fokksnøflak fra mandagen trenger noe tid til å stabilisere seg. Vær forsiktig i leområder der det har samlet seg fokksnø mandag.

Skredfarevurdering

Kraftig vind fra nord og snøtransport mandag kan ha flyttet mye snø inn i leheng. Fokksnøflak trenger litt tid for å stabilisere seg, spesielt i høyden hvor det er kaldere temperaturer. Det er trolig store lokale forskjeller i hvor mye snøtransport som har foregått i fjellet.

Vær obs på at perioder med sol kan midlertidig svekke bindinger i fokksnøflak, samt gi løssnøskred i bratte, solvendte fjellsider.

Vær også obs i områder der det har bygd seg ut skavler.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 13. april 2020

Torsdag til lørdag kom det en del snø i regionen, men bygevær ga lokale variasjoner i snømengde. Påfølgende kraftig vind mandag har påvirket snøoverflaten og flyttet snø inn i sørvendte heng.

Det er tidligere også observert kantkorn dypere i snødekket, spesielt i området rundt Breivikeidet. Dette laget er stort sett vanskelig å påvirke. Torsdag forrige uke ble det observert nedsnødd overflaterim under 50 cm tykk snøpakke ved Tromsdalstinden.

Mandag gikk det i løpet av dagen flere skred i Holmbuktura ned mot Fv. 7900. Søndag ble det automatisk detektert flere skred i Lavangsdalen i nærheten av skredløp ved Sarasteinen.

Det henger store skavler ut mot øst på mange fjelltopper. Mange steder er det generelt store snømengder.

Fjellvær

Mandag 13. april 2020

6 mm nedbør i døgnet. Stiv kuling fra nord, endring til frisk bris fra nord om kvelden. -8 °C til -3 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Tirsdag 14. april 2020

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sør, endring til frisk bris fra sør om ettermiddagen. -9 °C til -4 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS