Snøskredvarsel for region Lyngen onsdag 17.03.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Høyt til fjells finnes det svake lag dypt i snødekket som er vanskelig å påvirke, men som kan gi store skred. Noen steder dannes også små, ferske nysnøflak.

Skredfarevurdering

Noe økende vind og påfyll av litt nysnø gjør at det det kan dannes ferske fokksnøflak i flere leområder. Det er fortsatt mulig å løse ut store skred på vedvarende svake lag. De svake lagene ligger dypt i snødekket og er generelt vanskelige å påvirke, men vær forsiktig i overgangen mellom tynt og tykt snødekke.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Råd

Snødekkehistorikk

I helgen var det relativt mildt og snøoverflaten ble fuktig opp til ca. 500 moh. Etter dette har det kommet noen cm nysnsø, og noen steder ligger denne ubunden i terrenget. I høyden og på andre vindutsatte steder var snødekket vindpåvirket eller avblåst til eldre skarelag før det siste, lille snøfallet.

I høyden finnes det flere vedvarende svake lag av kantkorn i forbindelse med skarelag. Det er også observert begynnende kantkorndannelse i overgangen mellom gammel smelteomvandlet snø og nysnø. Under ca. 500 moh. er det gamle snødekket gjennomfuktet etter mildværet i slutten av februar, men det ligger også tykk skare over svakt lag opp til ca. 700-800 moh.

Fjellvær, 16.03.2021

1-3 mm nedbør i døgnet. Bris fra nord. -13 °C til -6 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 17.03.2021

2-4 mm nedbør i døgnet. Bris fra nordvest, endring til frisk bris fra nordvest om kvelden. -15 °C til -8 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS