Snøskredvarsel for region Lyngen onsdag 17.03.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Høyt til fjells finnes det svake lag dypt i snødekket som er vanskelig å påvirke, men som kan gi store skred. Noen steder dannes også små, ferske nysnøflak.

Skredfarevurdering

Noe økende vind og påfyll av litt nysnø gjør at det det kan dannes ferske fokksnøflak i flere leområder. Det er fortsatt mulig å løse ut store skred på vedvarende svake lag. De svake lagene ligger dypt i snødekket og er generelt vanskelige å påvirke, men vær forsiktig i overgangen mellom tynt og tykt snødekke.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

I helgen var det relativt mildt og snøoverflaten ble fuktig opp til ca. 500 moh. Etter dette har det kommet noen cm nysnsø, og noen steder ligger denne ubunden i terrenget. I høyden og på andre vindutsatte steder var snødekket vindpåvirket eller avblåst til eldre skarelag før det siste, lille snøfallet.

I høyden finnes det flere vedvarende svake lag av kantkorn i forbindelse med skarelag. Det er også observert begynnende kantkorndannelse i overgangen mellom gammel smelteomvandlet snø og nysnø. Under ca. 500 moh. er det gamle snødekket gjennomfuktet etter mildværet i slutten av februar, men det ligger også tykk skare over svakt lag opp til ca. 700-800 moh.

Fjellvær, 16.03.2021

1-3 mm nedbør i døgnet. Bris fra nord. -13 °C til -6 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 17.03.2021

2-4 mm nedbør i døgnet. Bris fra nordvest, endring til frisk bris fra nordvest om kvelden. -15 °C til -8 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS