Snøskredvarsel for region Lyngen torsdag 18.03.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med fersk fokksnø. Det finst også områder med vedvarende svake lag i fjellet.

Skredfarevurdering

Litt vind og nysnø første del av dagen gjør at det kan dannes små ferske fokksnøflak noen steder. Det er fortsatt mulig å løse ut store skred på vedvarende svake lag. De svake lagene ligger dypt i snødekket og er generelt vanskelige å påvirke, men vær forsiktig i overgangen mellom tynt og tykt snødekke.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

I helgen var det relativt mildt og snøoverflaten ble fuktig opp til ca. 500 moh. Etter dette har det kommet noen cm nysnsø, og noen steder ligger denne ubunden i terrenget. I høyden og på andre vindutsatte steder var snødekket vindpåvirket eller avblåst til eldre skarelag før det siste, lille snøfallet.

I høyden finnes det flere vedvarende svake lag av kantkorn i forbindelse med skarelag. Det er også observert begynnende kantkorndannelse i overgangen mellom gammel smelteomvandlet snø og nysnø. Under ca. 500 moh. er det gamle snødekket gjennomfuktet etter mildværet i slutten av februar, men det ligger også tykk skare over svakt lag opp til ca. 700-800 moh.

Tirsdag ble det løst ut et lite skred av skikjører i fersk innblåst fokksnø i NV-vendt heng på ca. 200 moh i Nord-Lenangen.

Fjellvær, 17.03.2021

2-4 mm nedbør i døgnet. Bris fra nordvest, endring til frisk bris fra nordvest om kvelden. -15 °C til -8 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 18.03.2021

2-4 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra nordøst, endring til bris fra sørøst om ettermiddagen. -14 °C til -7 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Noe økende vind fra sør sent om kvelden.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS