Snøskredvarsel for region Lyngen lørdag 20.03.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Unngå leområder der det samler seg fokksnø, for eksempel bak rygger, i søkk og renneformasjoner. Lettest å løse ut skred der fokksnølaget er tynt eller mykt.

Skredfarevurdering

Vinden dreier på ny og kombinert med snøbyger fører dette til at pålagringen av fokksnøflak i leheng fortsetter. Skredfaren vil være størst i de områdene som får mest påfyll av snø. Det finnes vedvarende svake lag dypere i snødekket flere steder i regionen. Generelt er disse fortsatt vanskelige å påvirke, men vær oppmerksom på at tyngden av mindre skred i fokksnøen kan være nok til at større skred løsner dypere i snødekket.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Snødekkehistorikk

I slutten av februar var det relativt mildt og snøoverflaten ble fuktig opp til ca. 500 moh. Etter dette har det kommet påfyll med snø. Noen steder ligger denne ubunden i terrenget, mens over skoggrensen har det enkelte steder dannet seg fokksnøflak av varierende hardhet.

I høyden finnes er det observert begynnende kantkorndannelse i overgangen mellom gammel smelteomvandlet snø og nysnø. Under ca. 500 moh. er det gamle snødekket gjennomfuktet etter mildværet i slutten av februar, men over dette finnes det fortsatt enkelte kantkornlag i det gamle snødekket.

Fredag har det blitt automatisk detektert naturlig utløste skred i både i Holmbuktura og fra Pollfjellet

Fjellvær, 19.03.2021

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Stiv kuling fra sør, endring til liten storm fra sørvest om ettermiddagen. -11 °C til -1 °C på 1100 moh. Skyet. Nedbør fra om ettermiddagen. Høyest nysnøgrense i nordlige og vestlige strøk.

Fjellvær, 20.03.2021

10-12 mm nedbør i døgnet. Stiv kuling fra vest, endring til frisk bris fra nordvest om kvelden. -10 °C til -3 °C på 1100 moh. Skyet. Bygevær kan gi store lokale forskjeller i nedbørmengde og vindstyrke. Lavere temperatur utover dagen.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS