Snøskredvarsel for region Lyngen lørdag 20.03.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Unngå leområder der det samler seg fokksnø, for eksempel bak rygger, i søkk og renneformasjoner. Lettest å løse ut skred der fokksnølaget er tynt eller mykt.

Skredfarevurdering

Vinden dreier på ny og kombinert med snøbyger fører dette til at pålagringen av fokksnøflak i leheng fortsetter. Skredfaren vil være størst i de områdene som får mest påfyll av snø. Det finnes vedvarende svake lag dypere i snødekket flere steder i regionen. Generelt er disse fortsatt vanskelige å påvirke, men vær oppmerksom på at tyngden av mindre skred i fokksnøen kan være nok til at større skred løsner dypere i snødekket.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

I slutten av februar var det relativt mildt og snøoverflaten ble fuktig opp til ca. 500 moh. Etter dette har det kommet påfyll med snø. Noen steder ligger denne ubunden i terrenget, mens over skoggrensen har det enkelte steder dannet seg fokksnøflak av varierende hardhet.

I høyden finnes er det observert begynnende kantkorndannelse i overgangen mellom gammel smelteomvandlet snø og nysnø. Under ca. 500 moh. er det gamle snødekket gjennomfuktet etter mildværet i slutten av februar, men over dette finnes det fortsatt enkelte kantkornlag i det gamle snødekket.

Fredag har det blitt automatisk detektert naturlig utløste skred i både i Holmbuktura og fra Pollfjellet

Fjellvær, 19.03.2021

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Stiv kuling fra sør, endring til liten storm fra sørvest om ettermiddagen. -11 °C til -1 °C på 1100 moh. Skyet. Nedbør fra om ettermiddagen. Høyest nysnøgrense i nordlige og vestlige strøk.

Fjellvær, 20.03.2021

10-12 mm nedbør i døgnet. Stiv kuling fra vest, endring til frisk bris fra nordvest om kvelden. -10 °C til -3 °C på 1100 moh. Skyet. Bygevær kan gi store lokale forskjeller i nedbørmengde og vindstyrke. Lavere temperatur utover dagen.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS