Snøskredvarsel for region Lyngen tirsdag 23.03.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Kraftig vind og nedbør gir økt skredfare. Unngå leområder der det samler seg fersk fokksnø i fjellet. Under mildværsgrensen kan det gå våte skred.

Skredfarevurdering

Tirsdag fortsetter med relativt milde temperaturer, kraftig vind og bygevær. Over mildværsgrensen vil vinden og nysnøen danne ferske fokksnøflak. Under mildværsgrensen vil nedbøren komme som regn og dette kan føre til våte skred. Naturlig utløste skred må påregnes, både under og over mildværsgrensen. Det finnes vedvarende svake lag dypere i snødekket i regionen. Generelt er disse fortsatt vanskelige å påvirke, men mindre skred i fokksnøen kan enkelte steder være nok til at større skred løsner dypere i snødekket.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Våt snø (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Det har kommet endel snø den siste uken, i kombinasjon med vind. Over skoggrensen har det dannet seg fokksnøflak av varierende hardhet, mens det i skjermede formasjoner og under tregrensen fortsatt finnes ubunden snø. Det har også vært varierende mildværsgrense, og det er derfor mulighet for fuktig snø i lavlandet tirsdag morgen.

I høyden er det observert begynnende kantkorndannelse i overgangen mellom gammel smelteomvandlet snø og snø fra siste ukene. Under ca. 500 moh. er det gamle snødekket gjennomfuktet etter mildværet i slutten av februar, men i høyder over dette kan det fortsatt finnes kantkornlag i det gamle snødekket.

Lørdag morgen ble flere skred automatisk detektert i Lavangsdalen, og et naturlig utløst middels skred ble observert på nordvestsiden av Lakselvdalen. Søndag kveld og mandag morgen er det automatisk detektert flere skred i både Lavangsdalen og fra Pollfjellet.

Fjellvær, 22.03.2021

2-5 mm nedbør i døgnet. Bris fra vest, endring til liten kuling fra sørvest om kvelden. -12 °C til -4 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 23.03.2021

6 mm i døgnet, opp mot 18 mm i mest utsatt område. Sterk kuling fra sørvest, endring til liten kuling fra vest om kvelden. -7 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet. Varmest om natten, synkende temperatur utover dagen

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS