Snøskredvarsel for region Lyngen mandag 29.03.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Vær forsiktig i terrengformasjoner hvor vinden har lagt fra seg snø. Vær oppmerksom på at det finnes svake lag dypere i snødekket, skred kan bli store.

Skredfarevurdering

Det kan finnes ustabile fokksnøflak i enkelte heng, spesielt i nordvendte sider høyt til fjells. Disse vil bli dannet om vindøkningen fra sør (fra søndag kveld) fører til vindtransport av snø inn i leheng. I høyden er vedvarende svakt lag med kantkorn fortsatt tilstede. I hovedsak ligger laget dypt begravet og snødekket tåler stor belastning, men det finnes punkt der en enkelt skiløper kan påvirke kantkornlag. Skredene kan bli svært store. Varme og sol kan også være med å påvirke disse lagene. Fravær av faretegn betyr ikke nødvendigvis at det er trygt. Vær spesielt oppmerksom i overganger mellom tynt og tykt snødekke.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Sørlig retning på vinden siden fredag har fraktet snø til nordvendte heng de siste dagene. Forrige uke var preget av mildvær opptil 600-700 moh med mye vind fra sørvest og noe nedbør. I fjellet har nedbøren kommet som snø og vind har gitt stor snøtransport i høyden. I fjellet antas det at snøoverflaten består av vindpakket fokksnø med varierende hardhet.

I høyden er det observert begynnende kantkorndannelse i overgangen mellom gammel smelteomvandlet snø og tørrere snø fra siste ukene. Det er et markant kantkornlag dypere ned i det gamle snødekket som man kan treffe på over 700 moh. Laget ligger dypt begravd og er generelt vanskelig å påvirke.

Lørdag kveld og søndag morgen gikk det naturlig utløste skred både ved Njoskefjellet og i Lavangsdalen. Forrige uke gikk det flere svært store skred øst i Lyngen, både ved Goalsevarre og Rundfjellet. Begge skredene var naturlig utløst og trolig på vedvarende svakt lag av kantkorn. Fredag gikk det mange solutløste skred i bratte solvendte sider, noen middels store.

Fjellvær, 28.03.2021

2-3 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra sør, endring til liten kuling fra sørøst om kvelden. -8 °C til 0 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 29.03.2021

Ingen nedbør av betydning. Liten kuling fra sør, endring til frisk bris fra sørøst om formiddagen. -7 °C til 0 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS