Snøskredvarsel for region Lyngen onsdag 31.03.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Bygevær gir ustabile nysnøflak i fjellet. I høyden finnes det svake lag dypere i snødekket, skred kan bli svært store.

Skredfarevurdering

Nysnø og vind vil danne ustabile flak i leformasjoner i fjellet. Disse kan være lett å løse ut. Bygevær gir usikre værprognoser og variasjoner innad i regionen. Over 700 – 1000 moh er situasjonen kompleks på grunn av vedvarende svakt lag av kantkorn. I hovedsak ligger laget dypt begravet og snødekket tåler stor belastning, men det kan finnes punkt der en enkelt skiløper kan påvirke kantkornlag. Skredene kan bli svært store. Belastning fra ny snø eller skred i overflaten kan også være med å påvirke disse lagene. Fravær av faretegn betyr ikke nødvendigvis at det er trygt. Om sola titter fram mellom bygene og får varmet nysnøen, kan det gå våte skred i bratt, solvendt terreng. På grunn av nattefrost, ventes det at regn i lavlandet ikke vil gi våt skredaktivitet av betydning.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4). Fjernutløsing er mulig.

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Råd

Snødekkehistorikk

Bygevær fra nordvest gir nysnø i overflaten. Sørlig retning på vinden fra fredag til mandag fraktet snø til nordvendte heng, spesielt i høyden. Forrige uke var preget av mildvær opptil 600-700 moh med mye vind fra sørvest og noe nedbør og snøtransport mot østvendte sider. I fjellet antas det at snøoverflaten består av vindpakket fokksnø med varierende hardhet.

Det er et markant kantkornlag dypere ned i det gamle snødekket som man kan treffe på over 700 moh. Laget ligger dypt begravd og er generelt vanskelig å påvirke, men laget har den siste gitt noen svært store skred. Det er ellers observert begynnende kantkorndannelse i overgangen mellom skare og tørr snø ved flere lag i snøpakken. Det er ikke kjent at disse lagene er godt nok utviklet til å være et skredproblem.

Mandag ble det rapportert om naturlig utløst flakskred ved Kjostindane. Forrige uke gikk det store og svært store skred flere steder i regionen. Skredene var naturlig utløst. Observasjoner tyder på at noen av skredene sannsynlig gikk på grunn av vedvarende svakt lag av kantkorn etter stor pålagring.

Fjellvær, 30.03.2021

6 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Bris fra sør, endring til frisk bris fra nordvest om formiddagen. -7 °C til -1 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 31.03.2021

10-14 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra nordvest. -6 °C til -1 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS