Snøskredvarsel for region Lyngen lørdag 08.05.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Krevende forhold. Ferdsel i bratt terreng krever erfaring og kunnskap. I tillegg til ustabile nysnøflak finnes det vedvarende svake lag under nysnøen.

Skredfarevurdering

Lørdag er det ventet mye nedbør. Dette vil føre til økt belastning på snødekket, og i enkelte leheng kan lokale vindforhold danne ferske fokksnøflak. Tidligere i uken er det observert utvikling av kantkorn/rim i overflaten flere steder og flak som blir liggende over et slikt kantkornlag vil være svært lette å løse ut. Vær fortsatt oppmerksom på at det enkelte steder kan være mulig å påvirke kantkornlaget under fokksnøen fra forrige uke. Flakskred som utløses på dette laget kan forplante seg langt og bli store. Der det kommer mest snø og litt vind kan det også være mulig å løse ut skred i den ferske fokksnøen, selv uten vedvarende svake lag tilstede.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

I sørvendte fjellsider er snøoverflaten solpåvirket de siste dagene.

Forrige helg gikk et svært stort skred på Sofiatind. Det finnes et vedvarende svakt lag av kantkorn i snødekket over det gamle skarelaget, som fortsatt er mulig å påvirke. Det finnes også vedvarende svake lag dypt i snødekket over ca. 700 moh. Disse ligger under solid skare og er svært vanskelige å påvirke. Unntaket kan være i nordvendt terreng, som ikke er påvirket av mildvær og sol.

De siste dagene er det observert kantkorn/rim i overflaten flere steder i regionen. Utstråling om natten kan bidra til videre utvikling av disse, og de kan utgjøre et svært potent problem om det dannes flak over.

Fjellvær, 07.05.2021

Ingen nedbør av betydning. Bris fra øst, endring til frisk bris fra nordøst om ettermiddagen. -14 °C til -2 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Tilskyende og litt nedbør fra øst om ettermiddagen.

Fjellvær, 08.05.2021

10 mm i døgnet, opp mot 17 mm i mest utsatt område. Bris fra nord, endring til frisk bris fra sørvest om ettermiddagen. -8 °C til -1 °C på 1100 moh. Skyet. Mest nedbør nord i regionen

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS