Snøskredvarsel for region Lyngen mandag 24.05.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Mykje sol kan føre til våte skred, særleg laussnøskred, men også store flakskred. Vær varsom der det er svært våt snø, særleg i terrengfeller.

Skredfarevurdering

Skredfara varierer gjennom døgnet, og aukar utover dagen når snøen blir våtare som følgje av meir solinnstråling og mildare vêr. Då kan det gå våte laussnøskred, enten naturleg eller at dei blir utløyst av skikøyrarar. Nokre få stadar kan det gå store til svært store flakskred om djuptliggande kantkornlag blir påverka. Vær varsam der snøen er svært våt, særleg i bratte heng med terrengfeller.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Våt snø (flakskred)

i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Den siste tida har mildvêr og sol påverka snødekket. Det har vore stor snøsmelting og snøgrensa har blitt noko høgare. Snøen er dei fleste stadar smelteomdanna, og blir våt når det er sol, og frys om natta.

Snøen er likevel lagdelt, og det finnast både harde skarelag der vatn kan hope seg opp, og gamle kantkornlag. Dei gamle kantkornlaga har begynt å bli avrunda ein del stadar, men det har gått store til svært store skred på desse i starten av førre veke, t.d. på Tromsdalstind, Hamperokken og Holmbuktura.

Fjellvær, 23.05.2021

Oppholdsvær. Bris fra sørøst. -9 °C til 1 °C på 1100 moh. Klarvær. Frisk bris utsatte steder.

Fjellvær, 24.05.2021

Oppholdsvær. Stille/svak vind fra øst, endring til frisk bris fra nordøst om ettermiddagen. -6 °C til 4 °C på 1100 moh. Klarvær.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS